söndag 7 februari 2016

Vacker som en tavla!!!

Min vackra Hamingja!!!

Det har kommit REJÄLT med snö i natt så när Hamingja och jag red längs bilvägen bort mot korsningen vid "världens ände" undrade jag om vi verkligen skulle kunna ta oss över plogkanten in på ängen där vi brukar träna våra galoppintervaller... Höga plogkanter med packad snö är ju inte att leka med... men ville i alla fall göra ett försök - för att hålla galoppstigen öppen så att vi kan rida där så länge som möjligt i vinter. 

Att ta sig över plogkanten visade sig dock inte vara något problem alls - eftersom en skoter redan varit framme och kört igenom den. Hamingja vet ju dessutom så väl att galoppstigen ligger där innanför - och tycker det är så ROLIGT att galoppera - så även någon gång tidigare då det varit lite högre plogkant har hon varit OERHÖRT motiverad att forcera den!

Av vår "galoppstig" syntes dock inte ett spår - den hade mycket effektivt snöat och drivit igen... Vilket också innebar att det nu var REJÄLT djup snö - den gick upp över knäna på Hamingja. Att fatta galopp från halt i denna djupa snö blev förstås extra svårt - och förhoppningsvis var det delvis därför hon bara tog höger galopp idag och inte bara för att matte gjorde klantiga galoppfattningar... 

En indikation på att det inte bara var mitt fel att hon inte tog vänster galopp var att hon inte orkade fatta galoppen direkt ur halten som vi brukar - utan tog några travsteg först. Efter den första vändan - när vi helt fick "bryta ny mark"  - ångade det också REJÄLT om henne när vi tog en liten andhämtningspaus innan skritten tillbaka ner till vägen. Följande två galoppvändor blev inte riktigt lika jobbiga eftersom hon i alla fall delvis hade ett spår att följa - men den lösa snön gjorde att skillnaden ändå inte var så jättestor.

Min plan hade egentligen varit att börja kräva lite mer samling i tölten idag, men efter dessa rejäla urladdningar i djupsnön kändes det inte längre som en så bra idé. Men vi fortsatte i alla fall en bit efter vägen längs sjön och red lite slutor med böjning i vänstersidan för att ändå ha lite mer samling i tölten än under uppvärmningen. Sedan vände vi hemåt och duktiga tjejen fick en lång, välförtjänt skrittpaus.

Resten av hemvägen blev det mer tölt med några steg sluta då och då för att hålla en viss grad av bärighet. Och sedan några klockrena övergångar till trav - en trav där hon även idag lyssnade jättebra på mina förhållningar m h a sätet! Tidigare handlade trav för oss främst om att jag försökte hålla mig kvar i sadeln och hitta balansen medan Hamingja "älgade på" med "sjumilakliv" och i racerfart - om vi inte var på ridbanan så att jag lägga rida volter för att ta ner tempot. Men när hon nu lyssnar så bra på förhållningar med sätet kan jag ju börja JOBBA henne i traven! Me like!!!

Efter detta ridpass var vi båda riktigt genomsvettiga - tur att jag redan bestämt att Lára skulle ha vilodag idag! Under den här första veckan som jag ridit Hamingja efter hennes månadslånga vintervila, har hon fått "bränna ur systemet" ordentligt med rejält galopparbete och vi har dessutom hunnit repetera grundlydnad. Nu känns det allt mer tydligt att det är dags att ta tag i tölten på allvar - m a o dags att rida lektion! Innan jag åkte hem från Mariebäck idag kollade jag med Sylvia och till min glädje kunde jag få rida lektion redan nu på tisdag! Välförtjänt vilodag för Hamingja och matte morgon och sedan lektion på tisdag - så PERFEKT!!!

Lára och Yr.

Lára fick alltså vilodag idag, men Malin W kommer att rida henne imorgon. Jag orkar ju knappast rida även henne på tisdag, när jag ridit lektion för Sylvia... utan det får bli senare i veckan. Men jag ser verkligen fram att fortsätta Láras töltträning med mycket sidförande för vänster skänkel och RAK hals - det hade ju så oerhört bra effekt på bärigheten senast!!! 

Medan Hamingja åt sitt kraftfoder passade jag på att smörja både hennes och Láras träns och kände mig SÅ duktig! Láras träns blev ju ganska blött i snöovädret igår så det behövde smörjas även om hon bara använt det ett par gånger ännu. Hamingja hade biothanetränset igår - brukar välja det när det regnar eller snöar, men det var ett tag sedan jag smorde hennes läderträns (det fina med lackade flätor och anatomiskt nackstycke som jag köpte senast Karin Åberg var här) så lite läderfett gjorde susen även där! 

Inga kommentarer: