lördag 20 februari 2016

Grooming och schlagerfläkt!

Min fina Lára - med så välborstad man och pannlugg att man nästan kunde tro Carro hade varit framme!!!

Jag hade lovat Lára rida henne både idag och i morgon - och eftersom Hamingja ska vila i väntan på massören på måndag såg jag verkligen fram emot att få ägna all min "ridork" till lycko-Lára i två dagar! Men tyvärr hade hon råkat trampa av sig en sko, så det blev inget med det... 

Hon har inte haft många tappskor under de år jag haft henne - jag skulle inte ens behöva använda ena handen alla fingrar för att räkna dem - men jag påpekade ändå för fröken att det i alla fall inte var mitt fel att vi fick stå över ridningen. Och eftersom jag inte bara har massören utan även hovslagaren inbokad på måndag - så kommer problemet snart att vara löst. 

Båda hästarna ska skos då - så det kommer att bli riktigt många timmar i stallet för mig då. Hade det inte varit för Láras tappsko hade jag haft gott om tid att rida henne efter Hamingjas massagebehandling och innan hovslagarens ankomst - men istället får jag väl ägna mig åt att putsa sadlar och träns. Persedelvård på schemat för måndag alltså!

Även idag hade jag tid som behövde "fördrivas" i stallet utan ridning, för jag skulle nämligen lunchfodra lite senare. Och det hade ju hur som helst känts lite snopet att bara åka hem på en gång... så mina hästar, som båda är mycket utpräglade lösdriftshästar, fick ändå finna sig i att komma in i stallet "i onödan" - bara för att bli ompysslade. "Grooming" blev ordet för dagen!

Lára är ju ingen som njuter av att bli borstad - förutom på huvudet. Men jag beslöt mig för att ägna hennes man och svans extra omsorg - så skulle det hela vara njutbart för oss båda. Min första egna häst Reykur hade sommarexem och året innan jag köpte honom hade kliat av sig i princip all man och svans, vilka bara till liten del hunnit börja växa ut igen när han kom till mig. För att inte riskera att bryta av ett enda hårstrå i onödan brukade jag aldrig borsta hans man och svans "till vardags". Det hände bara någon gång ibland och då använde jag MASSOR av pälsglans som jag grundligt fördelade i man och svans m h a en mjuk borste. Sedan lät jag pälsglanset göra jobbet på egen hand - och dagen efter brukade alla tovor vara borta!

Även sedan hans underbara man - som gick långt ner på bogarna - vuxit ut helt igen så fortsatte jag att hantera den lika försiktigt. Och sedan har jag av gammal vana fortsatt på samma sätt med mina andra hästar. Så man kan väl säga att när jag väl ägnar mig åt man och svans så är det inte i onödan - så inte heller idag! När Lára var grundligt "groomad" fick hon stå kvar inne i en box. Jag hade nämligen hunnit blöta betfor till henne innan jag upptäckte tappskon och då var det ju lika bra att hon fick äta upp den också, så snart den hunnit svälla färdigt. Och även om hon trivs bäst ute så har hon lärt sig att om man någon gång ändå måste stå inne kan man lika gärna passa på att vila!

Det senare gäller INTE lilla Hamingja - enligt hennes åsikt bör vistelse i box ENBART förekomma när det finns något ätbart i krubban. Och utsläpp SKA ske i samma stund som krubban slickats ren! Hennes kroppsspråk är i detta fall så oerhört tydligt att INGEN ska kunna missa hennes åsikt i frågan! Men däremot njuter hon så länge hon blir ompysslad! Vintertid vill jag dock behålla det naturliga skyddet i pälsen så opåverkat som möjligt, så jag minimerar borstandet där också. Därför blev det man och svans som fick en rejäl "makeover" även på henne. 


När mina båda hästar återbördats till sitt rätta element - d v s hagarna - blev deras nyfixade manar extra effektfulla tack vare att vi hade "schlagerfläkt" idag!  

Inga kommentarer: