måndag 29 februari 2016

Hamingja får en REJÄL genomgång och Lára tränar "powerwalk"

Idag hade vi supermassören på besök för att gå igenom ett antal hästar och jag hann precis dit från jobbet för att vara med när han skulle börja undersöka Hamingja. När jag fått beskriva hur hon signalerat att något inte är OK satte han igång. Och kunde ganska snart konstatera att hon hade REJÄLA uppräkningar i båda sina SI-leder, det small rejält när han mobiliserade dem...!

Hon var också spänd och irriterad i andra muskler i ryggen och bakdelen - f f a på vänstersidan - samt lite, lite "svampig" vid hasen på vänster bak. "Gallan" som det kallas vid vänstra hasen var visserligen mycket liten, men den satt på ett sådant ställe att han ändå tyckte man skulle vara MKT uppmärksam på den.

Hamingja brukar INTE tycka om när han lyfter, drar och "grejar" med hennes bakben - men nu fick hon prova något hon verkligen gillade! Eftersom hennes tjocka vinterpäls skulle ta bort mycket av effekten av massage med händerna använde han en stor, brummande manick som nästan såg ut som en slipmaskin att massera henne med. En annan häst i stallet hade visst inte ens låtit honom komma nära med denna skumma pryl - men Hamingja tyckte den var TOPPEN!!!

Oj, så hon njöt när han gav i princip hela henne en rejäl "omgång" med massagemaskinen! Sedan fick hon också behandling runt vänstra hasen, då med något som jag tror hette infraljud och som skulle öka blodcirkulationen. Dessutom fick jag instruktioner om hur jag ska behandla henne där med liniment samt även använda en hovkrats i var hand för att få henne att omväxlande höja och sänka ryggen och därmed sträcka ut sina ryggmuskler.

Han sa att hennes besvär delvis kan ha samband med att hon vuxit så mycket i vinter - för då blir tillväxtzoner uppmjukade och känsligare för påverkan både från ridningen och t ex från bus i hagen. Men utifrån vad han sett de gånger han hittills behandlat henne gör han bedömningen att hon nog helst ska undvika långa viloperioder utan mår bäst av att hållas igång så regelbundet som möjligt. Då ska förhoppningsvis allt starkare muskler i bakdelen stabilisera upp bäckenet bättre och bättre och denna typ av besvär därmed undvikas.

De besvär han hittat hos henne idag skulle mycket väl kunna förklara hennes oerhört kraftiga reaktioner i lördags, enligt Tomas bedömning. Och förhoppningsvis har dagens behandling gjort att besvären kommer att kunna klinga av inom den närmaste tiden. Förutom linimentbehandling av hasen så ordinerade han ett par dagars skritt och sedan långsam igångsättning utan allt för stora påfrestningar på bakbenen. Gärna rida längs vägen och om jag rider på ridbanan ska jag hålla mig till serpentiner och STORA volter - samt förstås inte kräva mer samling än vad som krävs för att hon ska välja tölt.

Och först när gallan vid hasen är helt borta och hon känns bra i övrigt ska jag öka belastningen på bakdelen långsamt och försiktigt. Skulle det bli blött väder under den närmaste tiden ska jag dessutom låta henne ha täcke för säkerhets skull - för att det inte ska finnas minsta risk att hon blir blöt på de muskler som nu är så irriterade.

Medan jag försökte memorera allt Tomas sagt gick jag ut i hagen för att hämta Lára - och gissa vem som redan stod vid grinden och väntade ivrigt?!! Det blev ett riktigt muskelbyggarpass för henne i kväll! Först tränade vi tölt och bara matte DREV ordentligt så jobbade hon med riktigt trevlig bärighet, helt lätt i handen! 

När vi skulle rida sista biten hem kunde jag konstatera att vi åter kunde rida upp genom allén till kyrkan, tack vare att Janne grävt bort den enorma plogvallen med traktorn! Någon galopp blev det dock inte idag för ingen hade ridit här sedan senaste snöfallet, så snön nådde Lára ända upp till magen. Riktigt, rejäl "powerskritt" m a o - och The Queen ångade verkligen fram så snön nästan sprutade om henne! 

Hinner vi bara rida genom allén några gånger till innan det kommer mer snö - och kanske dessutom får hjälp av några andra också - så trampas förhoppningsvis snön ihop tillräckligt för att det åter ska bli en lämplig galoppsträcka. För även om "powerskritt" är jättebra muskelträning så är det ju så ROLIGT att galoppera!!!

Inga kommentarer: