söndag 22 juni 2014

Söndag - Lára "inte riktigt hundra..."

Haminja njuter på grönbetet med lillasyster Hrissla i bakgrunden.

Efter fyra vilodagar, tänkte jag idag glädja Lára med riktigt mycket galopp! Men hon visade sig inte riktigt vara sitt vanliga, pigga jag... Hon inledde visserligen lika energiskt som vanligt när vi lämnade gården. När det var dags att värma upp i trav hostade hon en hel del, men med tanke på hur mycket jord som funnits på hennes exemtäcke när jag hämtade henne i beteshagen var jag inte förvånad om hon hade en hel del damm i halsen också...

Men när det efter en längre skrittpaus var dags för vår första galopp började jag känna att någonting inte riktigt var som det skulle... Trots att vi bara galopperade en kortare sträcka blev hon oerhört flåsig, så när vi saktat av igen fick hon stå stilla en lång stund för att hon skulle få hämta andan. I vanliga fall brukar en galopp innebära att hon bara vill springa mer, men nu verkade hon så nöjd med att få stå stilla och sedan ville hon t o m vända hemåt.... något hon INTE brukar vilja normalt.

Det blev därför skritt hela vägen tillbaka till stallet men ändå andades hon fortfarande lite ansträngt när vi kom tillbaka. Däremot hördes det tydliga ljud från hennes mage, så någon kolik verkade det inte vara som tur var. Efter en stunds vila i boxen kollade jag hennes temp och den visade 38 grader. Tycktes först minnas att hon normalt brukar ha 36,5 så det var ju alltså högre än vanligt. Men även om det var en stund sedan ridturen kanske det inte kunde anses som vilotemp ännu?

Lára fick stå kvar inne i stallet till dess bussiga Elisabeth kom dit ett par timmar senare. När hon temp:ade igen visade termometern 37,7 grader. Vi kom fram till att Lára skulle få gå ut till flocken igen men få några vilodagar medan jag håller extra koll på henne. Om det är en släng av någon "sommarförkylning". Hon äter ändå med god aptit - det är bara vid ridningen som hon verkar lätt "allmänpåverkad".

Senare började jag känna att jag nog kom ihåg fel om Láras normaltemp, att den nog snarare är 37 än 36,5 så det handlar ju verkligen inte om någon stor höjning. Men i o m att min annars så extremt arbetsvilliga häst verkligen inte var sig själv så kvarstår beslutet att ge henne några vilodagar så får vi se hur det utvecklas. Det bästa för henne måste ju ändå vara att gå kvar ute i flocken - men om det låga temperaturer och regn får jag ersätta exemtäcket med ett regntäcke för säkerhets skull så att hon inte blir kall. 

Inga kommentarer: