fredag 13 juni 2014

"Landslagsträning" dag två av fyra!

Lára har fått många komplimanger för sitt snygga träns...och sedan tyckte Atli att hon var duktig också!!!

Det blåste hårda, BITANDE kalla vindar från havet när jag lämnade jobbet vid lunchtid idag för att åka ut till Mariebäck och rida lektion för Mäster Atli. Jag var så frusen när jag kom till bilen att jag aldrig hann få upp värmen igen under bilresan, så framme i Mariebäck började jag med att värma två STORA koppar te som jag tömde i rask takt medan jag letade fram långkalsonger och en underställströja i ull. Men sedan skulle jag upptäcka att det inte alls var lika kallt i Mariebäck så jag fick faktiskt lätta lite på klädseln igen...

Under lektionen för Atli idag började han med att konstatera att det funnits "några riktigt fina bitar" redan under lektionen igår och att vi nu skulle arbeta vidare med dessa. Efter sedvanlig uppvärmning i skritt och trav på volt, samt repris av gårdagens skänkelvikningar (där det viktigaste var STORA eftergifter på tyglarna när hästen gjorde rätt) var det dags för själva träningen.

Precis som igår var det först halt, rygga, skritt, halt, rygga... som gällde. Men idag skulle jag försöka göra detta enbart m h a vikt och skänklar, tyglarna skulle jag bara använda när det behövdes för att påminna Lára om att länga halsen. Det gick faktiskt riktigt bra med broms- och backsignalerna! I början ville Lára bli hög i formen, men när vi ryggat ett tag bibehöll hon den långa halsen. Atli förklarade sedan att detta var när hon verkligen började vinkla in bakbenen under sig i ryggningen.

Vi fick sedan rida övergångar från rygga till samlad skritt, som förberedelse för att göra övergångarna till tölt. Vi gjorde detta i vänster varv först och Lára ville gärna skjuta ut vänsterbogen, så det var först när jag fick denna på plats som vi fick till en samlad skritt med bärighet. Och när Atli dessutom påpekade vikten av fortsatt fokus på vänsterbogens placering (genom bibehållen ställning till vänster) kunde vi bibehålla bärigheten från den samlade skritten över i tölten.

Atli påpekade också att när jag rider tölt och Lára börjar gå emot handen eller drar upp tempot ska jag "tänka rygga" m h a skänklar och vikt. Då kommer hon först att sakta in och genom att belöna detta genom en eftergift har vi gjort en halvhalt som tagit ner tempot igen/återställt samlingen!

Ett problem som jag har är jag i samlade skritten lätt spänner mig och försöker bli stark när Lára först provar att svara på drivningen genom att öka tempot. Måste verkligen träna på att bibehålla lättheten i handen och inte spänna mig i händer och armar för när jag har en mjuk hand som gör snabba förhållningar följda av minst lika snabba eftergifter blir hon mjuk och lyssnar!

Atli avrundade lektionen med att än en gång betona betydelsen av att träna mycket på det vi gjort idag. Och min målsättning ska hela tiden vara att mina signaler successivt ska bli mindre och mindre - med allt snabbare eftergifter. Då kommer nämligen Láras reaktioner i sin tur att successivt bli större och större - det är så man uppnår lättheten i ridningen!

1 kommentar:

MalinS sa...

ÅÅÅH vad jag längtar till höstens första Atli-kurs för oss när jag läser det här!
Sista helgen i augusti är det dags för oss!
En riktigt glad midsommar!