måndag 30 juni 2014

Är en sprucken tand roten till det onda?

Lára i all sin glans - när hon får torka ute i solen efter "badet"! Svårfödda hästen har faktiskt lyckats få lite "kula" på vårt magra bete...! Men det är ju främst vätska och gaser och kommer att försvinna så snart vi börjar rida igen. Möjligen kan det väl vara något hekto fett också - om vi har riktigt tur! För det skulle verkligen inte skada om damen skaffade sin en liten "buffert" mot undervikt. 

I natt kom Sylvia hem igen från avelsvisning och SM på Wången utanför Östersund, med Hremsa och Maur. Resan hade tagit över 8 timmar och jag kan tänka mig att de var lika trötta allihop...! Nog är det mer lagom att åka till Skellefteå och tävla!

Idag kom det en ny häst till stoflocken och Sylvia hade genast kunnat konstatera att Lára inte är helt OK - för hon brydde sig knappt om nykomlingen. Normalt är hon alltid MKT noga med att visa vem som är "The Queen" - men nu var inte ens det särskilt viktigt tydligen. När jag sedan kom ut till stallet efter jobbet hjälpte Sylvia mig att kolla Lára i munnen och det verkar faktiskt som att hon har en spricka i en tand på höger sida. 

Det var visserligen bara liiite, liiite rött runt om, men tydligen kan det ändå vara en infektion som "gått inåt" i käken. Är det kanske detta - och inte förkylning - hon är så påverkad av?! I morgon ska jag ringa Evidensia kliniken och höra när vi kan få komma dit och kolla upp tanden. Och skulle beskedet där bli att det inte är tanden som "spökar" så får de kolla upp henne i övrigt också. 

Nu har hon faktiskt kommit igång att släppa den kvarvarande vinterpälsen, så jag kunde äntligen borsta bort ganska rejält med päls. Antog att all den lösa pälsen kliade en hel del så jag bestämde mig sedan för att ge henne ett "bad" i spolspiltan. När jag schamponerat tog jag en "mirakelborste" - som ju river rätt bra - och borstade mothårs med den medan jag sköljde med slangen. Min förhoppning var att verkligen komma ner i hårbotten även där hon har vinterpäls kvar. 

Jag var förståss beredd på att hon skulle bli arg och försöka sparka... men istället stod hon HELT stilla med en underläpp som blev längre och längre...!!! Extremkittliga damen tyckte faktiskt att det var SKÖNT! T o m när jag borstade under magen, runt juvret och på insidan av bakbenen! Det där badet behövdes verkligen alltså!!!

Efteråt utnyttjade jag världens effektivaste hårtork - de varma sommarvindarna - genom att låta henne stå ute och äta kraftfoder. Och snart var hon tillräckligt torr för att jag skulle kunna preparera man och svans med pälsglans (upplever att exemtäcket sliter mindre på taglet då) och sedan insektsspray innan det var dags för ett rent exemtäcke. 

Inga kommentarer: