torsdag 12 juni 2014

Riktig högoddsare på Atlikursens första dag!

Vacker utsikt från färjan i Avan i kväll!

Nu är det dags för Atlikurs igen - den här gången i hela FYRA dagar! "LUXSCHURY!!!" för att använda ett känt Mony Phyton-citat! Jag skulle rida min lektion först 19.30 så efter jobbet hann jag först med en akupunkturbehandling för att sedan åka hem, slockna på soffan en timme, innan det var dags att skynda till stallet. 

Och lektionen skulle visa sig innehålla en riktig högoddsare i Atlisammanhang: en förändrad uppvärmning! :-O  Under alla år jag haft förmånen att rida för honom (sedan 2005) har Atli predikat betydelsen av att hålla sig till ett tydligt system i både uppvärmning och nedvarvning - och även verkligen levt som han lärt. Men nu chockade han oss alla genom att - efter voltarbetet i skritt och trav - lägga in skänkelvikningar i skritt. "Dags att damma av de gamla, hederliga skänkelvikningarna!" sa han.

I o m att hästarna får korsa ordentligt både på frambenen och bakbenen är detta en mycket lösgörande övning, förklarade Atli och han betonade också betydelsen av en helt lös tygel när hästen längde sin överlinje. Jag tyckte det kändes som väldigt länge sedan jag red skänkelvikningar med Lára (vilket Sylvia sedan dementerade, uppenbarligen har jag lyckats förtränga det hela) och blev därför mycket förvånad när damen genast accepterade detta och slappnade av och gjorde övningen så korrekt att Atli inte en enda gång tyckte sig ha anledning att korrigera oss. Annars brukar min häst gärna ta chansen att starta ett tredje världskrig först, innan hon sedan gör övningen hur lätt och perfekt som helst. Men eftersom Sylvia brukar ha rätt så kanske det inte är så länge sedan vi gick igenom det tredje världskriget på någon av lektionerna för henne?!

Lektionsdelen för "själva träningen" inleddes med skritt längs spåret i hö varv och övergångar: halt, rygga, rida fram i skritt. Atli påminde om att det är min rörelse bakåt tillsammans med skänkar och säte som ska flytta Lára bakåt, samtidigt som jag ska vara blixtsnabb att belöna så snart hon svarar. SNABBA EFTERGIFTER - det är min rörelse bakåt som ska flytta henne!!!

Sedan fick vi övergå till att rida samlad skritt efter ryggningen och han gjorde mig då uppmärksam på att jag måste ställa lite vänster för att kontrollera högerbogen. När jag har känslan av "ingenting i handen" och en fjädrande rygg kan jag få en tölt med resta bogar! Hans avslutande sammanfattning av lektioner var att när övriga delar nu börjar fungera så bra för oss är det samlade skritten och övergången till tölt som är "nyckeln" till fortsatt utveckling! Då vet jag vad vi kommer att få fortsätta jobba med i helgen m a o!


Inga kommentarer: