tisdag 10 juni 2014

Hönorna hissar och dissar!


Nu är det officiellt: här finns VÄRLDENS bästa jordgrop!!! Tre generationer sommarhönor - som dessutom aldrig träffats - KAN helt enkelt inte ha fel! Redan förra sommaren gjorde Johan tappra försök att fylla igen gropen, så in nytt gräs där den varit och sedan hägna in området med kompostgaller för att försöka hindra hönorna från "reclaim the grop"... Hönorna utklassade honom totalt skulle man kunna säga...!

Och det är uppenbarligen något magiskt i den där gropen som DRAR hönor till sig! För döm om min förvåning när jag släppte ut årets hönor lösa första gången och de - med en hel trädgård att välja på - redan inom ett par minuter hade hittat BÄSTA jordgropen?!! (Nu hade vi inte hägnat in den - för varför skulle de springa just dit?!) Och vid nästa tillfället som jag släppte dem lösa rusade de ut ur hönsgården i samlad tropp, som om de stått och snackat ihop sig innan, och gissa var de befann sig tre sekunder senare...?!!

Men om de är helt överens med tidigare generationers sommarhönor om just den här jordgropens förträfflighet så finns det annat som de "dissar" totalt: nämligen våra värpreden... Våra två hönshus har var sitt värprede och tidigare år har hönorna inte haft några klagomål på dessa. Men till årets damer duger de uppenbarligen inte alls...

Jag har visserligen tyckt att det är lite otacksamt av dem, men ändå accepterat att de istället har valt att lägga sina ägg på golvet i något av hönshusen. Men när jag en dag hittade två ägg ute, ett i sandbadet och ett på gräset i hönsgården kände jag mig tvungen att ta ett allvarligt snack med dem! (Medan jag försökte torka av högerhanden i gräset så gott det gick... ägget som jag precis plockat upp från gräset visade sig dessutom ha legat rakt i en riktigt, riktigt kladdig hönsskit...) Jag påpekade för dem att vi faktiskt INTE kan ha det så här i fortsättningen, EU skulle helt enkelt inte godkänna det hela! För det är ju faktiskt livsmedelsproduktion vi ägnar oss åt!!!

Och säga vad man vill om dessa fjäderfän, men uppenbarligen köper de sakliga argument - för sedan dess har jag aldrig mer behövt plocka skitkladdiga (bokstavligen) ägg utomhus utan de har alla värpt i spånet på golvet inne i något av hönshusen! Värpredena dissas dock fortfarande - trots de äggattrapper som enligt alla experter ska attrahera värpsjuka hönor... Men OK - det kan jag acceptera. 

Inga kommentarer: