söndag 15 juni 2014

Atlikurs söndag

Sammanfattning av dagen: Uppvärmning som vanligt. Halt, rygga, skritt. Jag ska kräva SNABBARE reaktioner i ryggningen! Genom att själv agera MKT snabbare! Vikten SNABBT bakåt samt förstärka med skänkel om hon inte svarar direkt, snabbt räta upp mig igen o s v. Tyglarnas roll är f f a att påminna om formen.

Det är sidförande och böjning som ger lösgjordhet. När hästen styvar sig "tappar" den bakdelen - d v s sätter bakbenen långt bakom sig och spjärnar mot handen. När hästen måste korsa benen kan den inte samtidigt hålla bakbenen bakom sig - den blir lösgjord! Sträva alltid mot att återställa lösgjordheten genom att sidföra!

Man måste lösgöra i det moment man befinner sig. Om hästen går emot i ryggningen måste man lösgöra i ryggningen. Om man böjer halsen lite inåt i ryggningen kan man lättare bibehålla lösgjordheten genom denna. Ryggningen tränar också hästen att vinkla in bakbenen på det sätt den behöver göra för att bära upp sig optimalt i tölten.

Bibehålla lösgjordheten i övergången till skritt/tölt genom att sidföra. Just nu är det vänsterbogen vi behöver hålla mest koll på - testa att ställa utåt i höger varv för att få maximal lösgjordhet.

Samlad skritt - träna på att "tänka rygga" när hon får bråttom så att det är vikt och säte som bromsar upp tempot medan tyglarna f f a påminner om formen.

I tölten - "tänk rygga" för att göra halvhalter. Våra igångsättningar är bra men hon tenderar sedan att lura mig så att successivt tappar samlingen. Jag behöver lära mig att känna i ett tidigare skede att vi börjar tappa samling, så att det inte hinner gå lika långt. Samt rida KORTA sekvenser tölt innan ny ryggning - för att den tölt vi rider ska hålla högre kvalitet.

Dagens  citat:

Atli till Sylvia efter att han ridit Hremsa: "Jag förstår att du inte vill sälja den här hästen!" Hm, den där Atli skulle jag verkligen behöva ta ett allvarligt samtal med...Sylvia behöver INTE uppviglas på detta område!!!

Dagens citat 2:

Sylvia: "Lára har varit jättefin den här kursen också - synd bara att hon inte går så där på tävling..."

Inga kommentarer: