Láras framben och bogar - sett genom värmekamera.
Idag var det dags för Lára att få en ny genomgång av massören. Det var ju ett tag sedan sist och eftersom vi har tränat intensivt de senaste månaderna kändes det bra att få stämma av ordentligt, både att utvecklingen går åt rätt håll när det gäller musklerna och dessutom att hon inte håller på att bli överansträngd/överbelastad någonstans.
Först fick jag fått berätta om vår träning och att jag f n inte upplever några direkta problem i ridningen - hon är ju istället starkare och bättre än någonsin! Därefter inledde han med att undersöka henne med en värmekamera, där t ex stora värmeskillnader mellan samma muskel på höger resp vänster sida skulle kunna indikera överansträngning. Även problem i leder och ligament kan visst lättare upptäckas med denna metod. Jättespännande att se!
Några större "problemområden" hittade han inte med vämekameran - till mattes lättnad! Däremot kunde han se att hennes ryggmuskler fått arbeta ordentligt, vilket också bekräftades när han sedan gick igenom henne med händerna. Han konstaterade då att hon nu byggt rejäla ryggmuskler. "De här musklerna är jag jättenöjd med - så här ska det kännas!!!" Och särskilt positivt var det att hon var så jämnt musklad hela vägen från ryggen, över rumpan och ner över bakbenen. "Då jobbar hon på rätt sätt!" I bakre delen av sadelläget och strax bakom detta var musklerna tydligen lite spända "Det var det jag såg med värmekameran också - här kommer hon att må bra av massage!"
Han hittade också en liten upphakning i korset på vänster sida samt en i vänster bakknä, men inga andra problem hos henne. När han behandlade henne första gången var hon ganska ovillig att sträcka ut vänster bakben bakåt och jag fick rådet att stretcha detta efter varje ridpass. Det har jag fortsatt med ända till nu och han var väldigt nöjd när han såg att hon nu sträcker detta lika bra som höger bak.
Jag fick rådet att fortsätta med denna stretchövning.
I o m att jag själv har en kropp som både behöver men också är väldigt känslig för stretching frågade jag lite kring vad som gäller för hästar. Och fick veta att denna typ av stretching inte var lämplig just före en stor ansträngning, utan man skulle vänta till efteråt. Däremot behöver hon inte vara varm i musklerna för att klara denna stretching. Vid de tillfällen då hon fått prestera på max kan det tvärt om vara bättre att vänta och låta musklerna vila först några timmar, eller t o m till nästa dag, innan man stretchar dem. Intressant att höra!!!
Vi pratade också endel om muskeluppbyggnad - det gäller ju att passa på när man har tillgång till Mr Ironman himself! Jag frågade bl a om det stämmer som jag har lärt mig att en muskel som blivit ordentligt ansträngd behöver få vila minst 48 timmar efteråt för att inte börja brytas ner. Han förklarade att det kan sägas vara en bra grundregel, men att det inte gäller i riktigt alla lägen.
För att kunna komma till nya nivåer i träningen kan man periodvis behöva träna hårdare flera dagar i rad, för att sedan ge flera vilodagar som återhämtning. (Detta är även lämpligt efter några kursdagar då hästen ansträngts hårdare.) Medan man andra gånger efter ett tuffare träningspass kan välja att rida ut i skogen - så att hästen får röra på sig men på ett annat sätt - dagen efter.
Att variera ridningen så mycket som möjligt och se till att rida på olika underlag är något jag tror mycket på och Tomas bekräftade också detta. Han sa att det märks tydligt i kroppen vilka hästar som bara arbetas i ridhus - hur skickliga ryttarna än är. Redan en sådan sak som ett ojämnt underlag bidrar till att stärka hästarna på ett bra sätt. Och inte ens en riktigt skicklig ryttare kan variera ridningen i samma grad som ridning på varierande underlag medför.
När det gäller att toppa och bibehålla formen inför och mellan tävlingstillfällena (som ju i vårt fall kommer EXTREMT koncentrerat, med hela vår och sommarsäsongen med bara en helg mellan) varnade han både för att nöta för mycket och för att ta det för lugnt. Det optimala är istället att fortsätta träna de krävande momenten, som t ex arbetstempo tölt i vårt fall, men bara någon eller några sekvenser per träningspass. Då håller man musklerna igång tillräckligt för att prestera på topp när det gäller - utan att riskera att trötta ut dem.
Sedan gäller det ju - som med all träning - att anpassa efter individen. En äldre häst som är van att tävla kan ibland funka bäst om den bara rids väldigt lugnt mellan tävlingarna - den har redan det som krävs "i kroppen". Och en häst av Láras typ, med väldigt mycket "spring" i sig, behöver istället hållas igång mycket för att hålla sig lugn mentalt. Det blev en otroligt lärorik eftermiddag för mig som ni märker - inte bara Lára som hade nytta av massören m a o!
En liten nackdel med Láras fina ryggmuskler är att det verkar som om hon är på väg att växa ur sin sadel... Det har börjat bli ett märke i pälsen efter sadelbossan längst bak på vänster sida... Tomas undersökningar visade som tur var att det inte blivit någon irritation i musklerna där, utan än så länge är det bara ett ytligt "skönhetsfel". Men jag vill ju inte vänta till dess hon får besvär på riktigt, så det är nog bara att ställa in sig på att prova ut ny sadel... Men det tenderar ju tyvärr att vara så med sadlar - man blir aldrig "färdig" med att hitta den perfekta sadeln, eftersom vad som är perfekt kommer att variera över tid!
Det var en riktigt motvillig Lára som släpptes ut i hagen igen efter behandlingen. Hon brukar ju alltid vara så nöjd när hon åter har kontroll på sin flock, men nu ville hon bara följa mig ut ur hagen igen... Jag försökte muta henne med en liten tuss hö - men den var hon inte alls intresserad av... Hon verkade helt enkelt känna sig lurad på ridningen! Och dessvärre fick jag förklara för henne att det blir samma sak i morgon, för Tomas rekommenderade en vilodag efter behandlingen innan vi tränar vidare.