lördag 12 maj 2012

September i maj!!!


Utsikten från restaurangen i Kulturens hus, under fredagkvällens galamiddag. 


För andra veckan i rad har jag nämligen varit på stor fest - börjar det vara dags att "komma ut" som party animal?! Denna vecka var det Näringslivets Pris i Luleå som 10-årsjubilerade med en oerhört givande föreläsnings- förmiddag, med Kristian Luuk som moderator, och sedan prisutdelningar och galamiddag på kvällen!

Under förmiddagen deltog bl a komikern Zinat Pirzadeh, som på ett mkt underhållande sätt berättade om sin bild av Sverige och oss svenskar. Därefter fick vi lyssna till Facebooks Vice VD Thomas Furlong, på plats i Luleå för att rekrytera personal till Facebooks första anläggning utanför USA. Serverhallarna (totalt 11 fotbollsplaner stora) som man bygger här i Luleå ska betjäna alla Facebooks användare i Europa - och det var förståss spännande att få en inblick i hur detta kan påverka Luleå som stad, det samarbete man kommer att ha med Luleå Tekniska Universitet o s v!

Dessutom fick vi tillfälle att lyssna till Manuel Knight - bl a utnämnd till årets talare - som på ett extremt underhållande sätt berättade om hur hans erfarenheter från många år i USA:s Special Forces kan användas i arbetslivet. Och inte bara där föresten... de kom t ex även till nytta när han första gången träffade sin svenska frus familj. "Facing a hostile group...!!!" :-D

Efter kvällens prisutdelning avnjöts en fantastisk fyrarätters middag, komponerad av stjärnkocken Fredric Andersson. Till förrätt: Kalixlöjrom med mandelpotatiscreme och Västerbottensostsås. Mellanrätt: dillinkokt röding serverad med puylinser i pepparrotsmajonnäs samt dressing på laxrom och färsk gurka. Huvudrätten beskrev han som "MYCKET godare än den låter", nämligen Kallskuren rosépepparstek på gårdsgris serverad med grillad fläskkorv, rotfruktskompott samt buljongkokt potatis med smak av vitlök och citrontimjan. Och avslutningsvis desserten: Hjortronpudding på långfil, gelé på fläder och hjortron, vaniljglassfylld branddeg och krossade drömmar. Verkligen imponerande hur man lyckades klara logistiken med att tillaga, lägga upp och servera detta till alla 700 gästerna! Men så berättade också kocken att han provlagat och provsmakat sig fram till menyn under flera månader!





Tyvärr kom jag inte på att jag skulle fota de olika rätterna - förrän det var dags för desserten, den av dem som var minst "fotogenisk" genom den ganska bleka färgskalan... Smakmässigt var den dock en lika stor höjdare som de övriga rätterna!!! En sådan här middag tog förståss sina dryga tre timmar att inmundiga. Sedan var det mingel fram till kl 24.00 då en stor överraskning utlovats. Det visade sig vara artisten September, som intog restaurangens scen och framförde ett gäng av sina mest kända låtar. Som extranummer kom tillslut min absoluta favorit: "Satellite" som jag hade som ringsignal i mobilen i flera år.




Avslutningsvis får jag be om ursäkt för detta misslyckade försök att visa "kvällens outfit". Och passa på att berätta om en riktigt trevlig överraskning under galakvällen: när man gick på damtoaletten hade man möjlighet att bli sminkad av ett gäng sminköser! Min vanliga fras: "jag ska gå och pudra näsan" blev alltså bokstavlig här! Och utanför toaletterna stod dessutom några frisörer redo ifall man ville fixa till frisyren lite extra! T o m kommunalrådet Kalle P tog chansen att få håret fixat!

Nu undrar jag bara vad i all världen jag ska hitta på nästa helg... nu när jag vant mig vid att få ta på "galastass"en gång per helg?! Helgen därpå är det sedan Vindurtävling med ryttarfest på lördagkvällen. Men det är ju inte riktigt samma dresscode då..! 

Inga kommentarer: