tisdag 22 maj 2012

Massor av tölt!



En vårbadad Lára äter kraftfoder - och torkar - ute i solskenet.

Inför dagens ridtur hade jag svårt att bestämma mig för om jag skulle rida ut eller på ridbanan...så det slutade med att jag gjorde både ock! Inledde på ridbanan där jag efter igångskrittning och "kasta toppi" fortsatte gårdagens arbete med att få henne att acceptera pisken. M a o inse att jag inte är en ridskoleelev som slutar använda pisk bara hon skuttar lite... Började i skritt på liten volt och höll ut innerhanden för att pisken hela tiden skulle kunna ligga lätt mot hennes bakdel. I början sladdade hon ur REJÄLT med bakdelen, men efter en stund hade jag fått den på plats. Fortfarande gick det förståss FORT i skritten, men överraskande fort började hon slappna av och skritta lugnt! 

Nästa steg blev att göra övergång till långsam tölt genom ökad drivning med skänklarna - fortfarande med pisken mot bakdelen. Här fick vi förståss också diskutera tempot endel, men tillslut var vi överens om långsam tölt och hon kändes allt mer avslappnad. Och när jag saktade av till skritt igen kunde hon plötsligt skritta lugnt i lång, låg form - fortfarande med pisken vilande mot bakdelen! Snacka om framsteg!!! (Och samtidigt också ett bevis för att hon verkligen inte är rädd för pisken - hon är bara expert på att få sina ryttare att bli rädda för att använda den!) Upprepade förståss samma sak i andra varvet - med lika gott resultat!

Sista momentet på ridbanan blev samlad skritt och arbetstempo tölt längs spåret. Jag kom ihåg Sylvias instruktioner från igår om att ge JÄTTESTORA eftergifter - och det behövs verkligen när man rider med hackamore! Det funkar bäst om jag bara gör en förhållning då och då - och där emellan nästan ger fria tyglar. När jag upplevde att vi hade bakdelen med oss, trots betslingen, tyckte jag det var dags att rida ut!

Red upp bakom vägbommen och tränade tempoväxlingar och längre sekvenser ökad tölt. Jag har ju faktiskt aldrig ridit henne i ökad tölt ett helt varv på en ovalbana - så det blir spännande att se hur det går på tävlingen... men jag åker ju dit för att vi ska träna och lära oss! 

Väderprognosen säger föresten 20-25 grader i Skellefteå i helgen! (Lovande, om man ska tro Bondepraktikans "Urban, Vilhelmina och Blenda skola sommaren lända!) Antagligen beror det på att jag redan packat varm jacka och Woodfieldrock...! För att försöka förmå Lára att släppa mer av vinterpälsen bestämde jag mig för att "bada" henne i spolspiltan efter dagens ridtur. Hon var dessutom rejält svettig och t o m vitskummig mellan bakbenen, så det var ju extra motiverat. 




Själv tyckte Lára  förståss att hon blev besvärande ren... men som tur var är ju detta något som är lätt att åtgärda!!! 

Inga kommentarer: