onsdag 30 maj 2012

Jag är hönsmamma på riktigt!!!



Det är här de bor: våra fem hönor som jag hämtade hem från Roknäs i eftermiddag! Eller "ruggugglorna" som vi kallar dem... De har nämligen varit burhöns i hela sitt liv, tills för två veckor sedan då han som ägde dem inte längre fick dispens för att ha höns i bur. När han avvecklade sin verksamhet gav han hönsen till en tjej i Roknäs som avlar på olika hönsraser. Och av henne har vi fått hyra de här fem över sommaren. Att livet som burhöna inte är någon dans på rosor blir alldeles uppenbart när man ser de här damerna - för de har inte mycket till fjäderdräkt kvar... (därav benämningen "ruggugglor"). Men enligt uppgift ska det växa ut nya fjädrar ganska snabbt.

Jag transporterade hem dem i en flyttkartong, som stod längst bak i bilen. När jag kört halvvägs ungefär fick jag plötsligt se ett hönshuvud när jag tittade i backspegeln! Det var en av hönorna som uppenbarligen upptäckt att locket på flyttkartongen var lite trasigt, så att hon faktiskt kunde trycka upp huvudet i en liten öppning. Hon gjorde upprepade försök att krypa ut ur kartongen - men som tur var hann jag hem innan hon hade lyckats! Denna höna var också den första som vågade sig ut ur kartongen när vi placerat den inne i uteburen. Det dröjde inte heller länge innan hon även inspekterat det lilla hönshuset. Höna nr 2 följde henne snart i hälarna. Medan jag knappt fick ut femman ur kartongen ens när jag försiktigt vände den upp och ned.





Här kan man faktiskt ana en av hönorna inne i hönshuset. (Om man tittar RIKTIGT noga.) Fler bilder kommer en annan dag, när de vågat sig ut igen! Sedan måste de ju få namn också - så alla förslag mottages tacksamt! Någon brådska är det dock inte...ännu ser vi ändå inte skillnad på dem. Det är bara den tuffa jag känner igen. Nu ser jag fram emot att bli självförsörjande på ägg i sommar! (Och när man äter LCHF går det åt MYCKET ägg!) Funderar föresten på om det inte är dags att taxera om vår fastighet till jordbruk?!

1 kommentar:

Kristina sa...

...och jag hönsmoster? :-)
Vad roligt! Jag blir lite avundsjuk, men jag vet inte vad Bostaden har för policy gällande höns på balkongen...
Men det där med namn var ju lockande!
Kanske Agda, Beda, Celda, Doris och Eggda. Nja, jag får fundera vidare. Kanske återkommer med några italienska förslag om en vecka eller så.