söndag 1 april 2012

Gaedinga-premiär!!!

Detta blogginlägg skrivs kl 06.00 på söndag morgon.... Det är  nog enda gången ständigt trötta Anna kommer att vara uppe så tidigt för att blogga...!!! Men det har varit så intensivt från tidig morgon till sen kväll, så...

Igår var det alltså dags för oss att göra gaedinga-premiär (och jag tror det gällde för samtliga deltagare på tävlingen.) Det senaste dygnet hade vi verkligen undrat vad vi gett oss in på.... räckte det inte med en bra kurs för Eyjolfur, så att vi skulle åka hem istället? Men så kom lördagsmorgonen med strålande sol, Lycko-Lára travade sig direkt genom veterinärbesiktningen och sedan fick vi uppleva det mest inspirerande ryttarmöte jag någonsin varit med om!

Barbro Beckström, huvuddomare på tävlingen och en av gaedingakeppnins stora tillskyndare i Sverige, berättade på ett MKT inspirerande sätt om tävlingsformen. Och även bedömningen av den är positiv: istället för att leta fel att göra avdrag för ska domarna bara sätta poäng på det bästa som man visar av resp gångart! Bedömningskriterierna premierar dessutom en lösgjord häst som arbetar med sin överlinje! Man är alltså redan där vi hoppas att FIPO-bedömningarna ska komma med tiden... Efter att i två dagar ha hört Eyjolfur beskriva hur viktigt detta är för hästens hållbarhet och välmående kändes det förståss extra positivt!

Själva tävlingsbanan bestod av en inhägnad sträcka längs travbanans ena långsida, med en "tratt" i varje ände att rida in i. Tyvärr hade vi inte fått någon möjlighet att provrida den innan, samtidigt som det var VÄLDIGT tydligt att man startade med att rida bort från stallen och de andra hästarna.... så vi var MÅNGA som hade problem med spända och ovilliga hästar i början...

När jag skulle rida mitt B-flocksprogram ville Lára inte alls lämna de andra hästarna och det var motvilligt hon närmade sig "tratten" och själva tävlingsbanan... Jag skulle börja att visa långsam tölt, och den var tyvärr ljusår från den avslappnade dito som jag fått njuta av under kursen... Inte heller ökade tölten gick något vidare... (Sylvia påpekade sedan att Lára skjutit ut högerbogen mkt - något jag inte uppmärksammade i nervositeten. Uppenbarligen är hon alltså "tillbaka till ursprunget" efter en period då det varit vänsterbogen som brukat vara på vift.)

En av de gångarter då jag tänkt att det kunde bli problem var skritten. Jag hade inte vågat lägga den så att vi skulle skritta mot stallen, då var risken för stor att hon bara skulle takta. Samtidigt ville jag ju inte ha en ovillig häst som ålade sig på vägen bort... Men eftersom man bara behöver visa 2/3 av sträckan i skritt hade jag fått tipset av Sylvia att rida arbetstempo tölt först, för att sedan sakta av och låta henne sträcka ut sig i skritt. Det fungerade jättebra! Jo, liiite vingligt blev det ändå, för hon skulle spana på publiken, men inte för att hon inte gick fram!

Jag hade lagt galoppen mot stallet (man ska ju visa MKT fart och fläkt i gaedinga), började med lugn galopp och sedan lät jag henne dundra iväg i en Lára-ökning. Oj, vilken fart det blev!!! Hann bli lite orolig för att jag inte skulle få stopp på henne igen, men det lyckades det också. Min plan hade varit att smacka lite i ökningen - men när hon var så på hugget vågade jag inte, då kanske vi hade fortsatt ut från banan?!

Efter galoppen presterade vi en JÄTTEFIN trav (gångart nr 2 som jag varit lite orolig för - skulle hon bara stressa på eller...?) Vi fick t o m en 8:a av en av domarna!!! Den sista valfria sträckan hade jag haft som reserv för att i första hand kunna göra om skritten eller traven om hon stressat på för mycket i dem. Men nu var jag ju så nöjd, så istället provade jag att göra om ökade tölten. Tyvärr gick det inge vidare nu heller... det var förståss den där högerbogen som spökade. Men sammantaget var jag i alla fall mkt nöjd med vår premiär! Och precis som de andra kunde jag konstatera att det är ROLIGT att rida gaedinga!!!

Till vårt T7-program hade jag fokus på högerbogen och Lára hade inte längre några problem att gå in på banan. Det resulterade i poängen 5.10 och en tredjeplats i uttagningen!!!

När det gäller gaedingakeppnin är det i skrivande stund liiite osäkert. Jag tror att vi tog oss till B-final, men det var lite oklart vad som gäller. (Mer än hälften av de 30 ekipagen var med i fyrgångsgrenen B-flokk.) Håll tummarna!

3 kommentarer:

carroline abrahamsson sa...

Vad duktiga ni är :)

Anonym sa...

Vad inspirerande du skriver om gaedinga : )
Gillar verkligen din blogg som alltid är uppdaterad och du skriver så bra!
Had velat vara och se tävlingen men jag är för sjuk.
Ser framemot mer bloggande från tävlingen kanske lite resultat?
Håller tummarna för dig och lycko Lára : ) Kram Sandra

Anna sa...

Hej Carro och Sandra - och TACK!!! Nu har jag uppdaterat med lite resultat!