onsdag 25 april 2012

Gyttjebrottning & bakben på semester




Lára är redo för dagens ridtur! (Och kolla in de mörka "flammiga" områdena där hon är klippt på halsen: det är sommarpäls som börjar komma!!! ) Eller, nästan redo, kanske man skulle säga... när bilden togs hade hon kvar att försöka bita matte... Hon brukar passa på när jag ska lägga tyglarna över huvudet på henne, men den här gången förvillade jag genom att göra detta från hennes högra sida. Men istället gjorde hon sitt utfall när jag fotat klart och gick runt till hennes vänstra sida för att sitta upp... När vi grälat färdigt om detta var det så dags för dagens gyttjebrottning - förlåt, jag menar ridning...!

Ja, ni kan ju ana från bilden att det är väldigt blött och lerigt nu... och då är det ännu värre längs bilvägen än inne på gården... Bitvis kändes det nästan som att jag skulle kunna köra fast med bilen när jag körde till stallet... Och det blir ju lite samma känsla när man rider - att hästarna nästan "suger fast" i underlaget. Fast det märktes väldigt mycket mer på Feykir - då blev det väldigt framtungt och passtaktigt. På Lára är det inte alls lika förödande med lite "broms" - ibland nästan tvärt om!

Fast när underlaget var så här mjukt undvek jag att rida ute längs vägkanterna - det kändes som väldigt stor risk att hon skulle kunna trampa igenom där så att det bildades djupa hål... Ja, ibland kändes det nästan så även när jag red mitt på vägen... (Senare skulle jag se Sylvia spola av sin sadel i spolspiltan, efter att ha ridit dagens 7 (?) hästar. Det var ingen dum idé!)

Jag red mot Avan och konstaterade att Lára tydligen beviljat semester till vänster bakben idag... och för att undvika att aktivera det sköt hon ut högerbogen och slängde bakdelen åt vänster. Så jag fick "tänka sluta" till höger i alla gångarter. Efter ridturen fick hon sitt kraftfoder, numera "förstärkt" med Biopromin och proteintillskott. Att hon gillar Bioprominet väldigt mycket bättre än det tidigare mineralfodret var VÄLDIGT tydligt: istället för att lämna en sörja med det mesta av mineralerna så var krubban nu i det närmaste renslickad! 

Inga kommentarer: