söndag 8 augusti 2010

Luleås Maldiverna





Sista semesterdagen ägnade vi åt kryssning med M/S Laponia ut till Sandgrönnorna och Skvalpen, också kallat "Luleås Maldiverna". Vi som varit på riktiga Maldiverna kan intyga att liknelsen inte är helt långsökt! Kilometer efter kilometer med underbara sandstränder! Som om någon lämpat av en hel sandöken mitt ute i havet... och det är också precis vad som hänt. "Någon" är i detta fall Luleälven. Vi hade gärna haft lördagens väder: 26 grader i skuggan och strålande sol hade verkligen varit en höjdare! Nu fick vi uppleva ett växlande väder under våra timmar på ön - en rejäl regnskur men också solsken.








Vår eminente guide, biologen Thomas Öberg berättade massor om både växt- och fågelliv på öarna. Här är det strandråg som ritat en cirkel! Vi såg även bl a tobisgrisslor, tordmule och två mäktiga havsörnar!






Visste ni föresten att Luleå skärgård har 1312 öar?! Vi har inte hunnit besöka riktigt alla ännu... Till Sandgrönnorna och Skvalpen vill vi i alla fall definitivt komma tillbaka!





Det såg rätt brutalt ut när Laponia körde rakt upp på sandstranden! Vi var liiite nervösa över att hon inte skulle orka backa loss ur sanden sedan... Kanske skulle vi alla uppmanas att ställa oss längst bak i aktern? Men vi behövde inte bli skeppsbrutna - det gick bra att backa ut igen!



Inga kommentarer: