onsdag 18 augusti 2010

Hela förskolan!


...eller 4 x Berserkur, skulle man också kunna säga. Idag fick HELA unghästgänget rida ut tillsammans! Från vänster: Sleipnir, Hremsa, Ljúfa och Mysla. De är lika gamla (unga) men har kommit lite olika långt i sin utbildning. För Sleipnir och Ljúfa handlar det ännu bara om att de ska lära sig att "gå fram" - alltså i princip en kort ridtur där de springer hela tiden. I diverse kompinationer av gångarter - varför inte flera samtidigt?! Och det där med styrning kan väl ännu anses vara överkurs... Mysla och Hremsa har kommit lite längre - de rids sakta ibland också. Jag tycker det är kul att följa dessa "färska" hästar - Feykir var ju på Örnäs till dess han var grundinriden så jag fick inte uppleva den perioden med honom.

Hade funderat en hel del på hur jag skulle lägga upp dagens ridpass för mig och Feykir, vårt sista inför Skellefteåtävlingen. Å ena sidan kändes det som att jag ville träna mer på alla gångarterna. Men å andra sidan har vi tränat intensivt fem dagar i rad så Feykir hade antagligen både behov av "lösgöra kropp och själ" med lite rolig skogsridning... Tillslut blev det en kombination av detta!

Red skogsvägen bakom bommen och började med att varva trav och galopp som uppvärmning. Sedan stannade jag och tog av viktbootsen, som fick vänta på oss i dikeskanten medan vi ägnade oss åt trav i terrängen. Feykir verkade uppskatta att få komma "off road" - och ridning i ojämn terräng är ju alltid lösgörande.

Tillbaka ute på skogsvägen åkte bootsen på. Red samlad skritt och sedan arbetstempo tölt bort till vändplanen. Efter lite skritt på volt då vi omväxlande flyttade bakdel och framdel vände vi hemåt igen. Mer samlad skritt - och sedan tempoväxlingar i tölt. Några sekvenser här och där blev riktigt bra - men nog har vi fortfarande lååångt kvar!

Vände bortåt igen och red "tävlingstrav" en ganska lång sträcka - det gäller att påminna honom om att man faktiskt kan rida trav för travens egen skull. Inte bara i några steg innan man fattar galopp. Sedan "tävlingsskritt" tillbaka hem. D v s energi bakifrån och INTE hänga i handen.

Var faktiskt riktigt nöjd med dagens ridtur! Feykir hade fått ha lite roligt och vi hade hunnit träna på det mesta utan att nöta på för länge - totalt bara ca 40 min. Nu får Feykir en vilodag i morgon då jag ska till CityRehab och "preparera". Det vi INTE hann med idag var något längre galopparbete. Men det får vi ta på ovalbanan i Ragvaldsträsk på fredag kväll - som uppvärmning inför en sista omgång med tempoväxlingar. Har ju faktiskt inte varit på oval sedan tävlingen i juni... och det kan ju vara rätt bra att stämma av ungefär när jag behöver börja bromsa, för att hinna komma ner i arbetstempo innan kurvan!

Inga kommentarer: