fredag 6 augusti 2010

"Böja och bända" i värmen

Det har ju blivit en hel del ridning på halvstången i samband med Atlikursen, så idag tyckte jag det var hög tid att "böja igenom" Feykir ordentligt på vanliga tredelade bettet så att han inte blir för stel i sidorna. Red på ridbanan och mjukade upp med massor av snäva serpentiner i skritt.



Sedan var det dags för huvuduppgiften: trav på liten volt i båda varven. Började med högervarvet. På en Sylvialektion i våras gjorde hon mig uppmärksam på att han hittat ett sätt att lura mig i denna övning... När han börjar söka sig nedåt i traven och jag belönar med stor eftergift passar han på att även räta ut sig. Och då missar man ju hela poängen med övningen: böjningen i sidan! Tack vare Sylvia är jag inte lika lättlurad längre - men han försöker fortfarande... Tillslut insåg han i alla fall att det krävdes ÄVEN böjning i sidan för att få eftergift - men då travade han riktigt fint på lilla volten!









När vi bytte till vänster varv började det riktigt bra: han har ju lättare för att böja sig i den sidan. Fast efter en stund blev det jobbigt att lägga så mycket vikt på vänster bak så han försökte fuska och räta ut sig... Då körde det riktigt ihop sig! Matte bytte nämligen spöhand, för att ha möjlighet att förstärka med pisken på inner bak ifall det behövdes. Och ni kan ju prova själva hur lätt det är att trava avslappnat på en liten volt när ni precis insett att det är nu ni ska dö! Då kommer ni nog att märka att det blir ganska spänd och hysterisk tölt på volten istället... hm...












När Feykir väl hämtat sig från denna "nära döden-upplevelse" hade vi vänster bak med oss ordentligt igen och då travade han jättebra på den lilla, lilla volten! Atli-knepet: att flytta ut bakdelen för att få samling, böjning och eftergift i skritt resp tölt får jag helt enkelt börja använda i trav också. Efter tillräckligt många "nära döden-upplevelser" kommer väl detta att avdramatiseras t o m för Feykir?!


Avslutningsvis tränade vi lite samlad skritt också. Första försöket blev helt enkelt hur bra som helst! Det var verkligen som om "poletten trillat ner" för Feykir! Jag behövde knappt göra något för att han skulle samla sig så mycket att han genast började pusta och stöna - samtidigt som han gick med trevlig eftergift, helt lätt i handen och mer drivning inte resulterade i försök att höja tempot utan bara att han samlade sig mer och mer! WOW!!! DET hade jag velat att Johan hade filmat! Han fick skritta på lång tygel en stund som belöning innan jag började samla honom igen. Red flera korta sekvenser samlad skritt - men ingen blev lika bra som den första... Men det var ju VÄLDIGT bra att han påminde mig om hur det ska kännas så att jag vet vad det är jag strävar efter! Lyckades tillslut få till bra samling i vänster varv också - sedan jag förstärkt lite med pisken. Då tyckte jag att vi varit alldeles tillräckligt duktiga i värmen!


Väntar föresten på att hovslagaren ska ringa och berätta när han kan sko Feykir. Ena framskon har börjat klinga oroväckande när han går... Vet att han haft ett helt gäng hästar på kö före oss, men igår när han skodde två av dem (i Mariebäck) hade han sagt till Sylvia "Jag måste ringa Anna..." så det låter ju lovande!

Inga kommentarer: