tisdag 24 augusti 2010

Finns det något hopp?


I slutet av vår uppvärmning inför första uttagningen i lördags började det ÖSREGNA! (Så våldsamt att mina nummerlappshållare faktiskt fylldes med vatten!) Blev verkligen genomblöt... och resten av dagen fick tillbringas i blöta ridbyxor... inte så mysigt men dock övergående. Och det kompenserades ju sedan av både ångbastu och bubbelpool. Men värre var att de stackars ridbyxorna blev så missfärgade, både av sadeln och annat... Här hänger de på tork på hotellrummets handukstork. Ni skulle ha sett hur det såg ut på våra hotellrum den kvällen - rena torkrummen med blöta kläder (och ridhjälmar) hängande överallt! Och det luktade inte direkt fräscht... :-O

Som tur var hade jag ett par ljust kittfärgade ridbyxor med också - som jag kunde rida i på söndagen. Och direkt jag kom hem på söndag kväll dränkte jag in de missfärgade ridbyxorna i galltvål. De fick ligga och dra en timme innan jag körde dem i tvättmaskinen 60 grader, det längsta tvättprogrammet + förtvätt. Tvättmaskinen jobbade på halva natten men när Johan skulle hänga dem åt mig på måndag morgon (jag hade så ont i nacken att jag inte kunde lyfta armarna över axelhöjd) var det fortfarande ett antal fläckar kvar... Det blev därför ny omgång galltvål på de fläckar som var kvar - och nu jobbar tvättmaskinen igen. Den här gången samma sorts tvätt + ånga för fläckborttagning. Det är faktiskt första gången jag testar den funktionen, så det blir spännande att se om det fungerar. Tur att de är skodda med syntetskinn i alla fall - då tål de ju betydligt tuffare tag!

Mina vita schabrak fick gå med i första tvätten (även de först insmorda med galltvål). Till skillnad från ridbyxorna blev de helt rena. Men så var ju Feykir grundligt tvättad av Eva innan tävlingen också!

Om inte heller tvätt nr 2 hjälper har jag funderat på att använda bleksalt... Men byxtyget innehåller elastan och jag har fått lära mig att elastanfibern är grå, men färgas vit när den ska ingå i vitt tyg. Så om man använder blekmedel riskerar man alltså att slutresultatet blir grådaskigt istället... Inte så kul förståss... men om byxorna ändå är för fläckiga för att användas kan man ju ta risken - det KAN ju bli bra också!

Vad är ditt bästa knep för att få vita ridbyxor rena? Skriv gärna en kommentar och berätta!

3 kommentarer:

MalinS sa...

klorin?
Använde jag alltid tidigare.

Anna sa...

Oj, även om det var elastan i tyget? Ja, eftersom fläckarna är kvar även efter den tredje tvätten så har jag i o f s inte särskilt mycket att förlora även om de skulle bli grådaskiga av klorinet. De är ju ändå för fläckiga för att använda som det är nu...

E sa...

Kom ihåg att Klorin bara får användas för att ta bort fläckar.

http://www.youtube.com/watch?v=VYJkXeqCjDA