måndag 16 augusti 2010

Inte lätt för ett järnspett...


... att trava på volt!

Det har blivit en hel del ridning med halvstången den senaste tiden - eftersom vi har tränat ökat tempo i tölten. Nackdelen med detta bett är att man inte kan böja hästen ordentligt - så man riskerar en häst som visserligen söker sig framåt, nedåt men som är alldeles stel i sidorna... Därför brukar jag normalt rida med vanligt tredelat bett ett par gånger/vecka. Men när jag idag åter tränsade med vanligt tredelat var det alltså ett bra tag sedan sist. Vilket märktes när jag sedan tyckte att min järnspetthäst skulle trava på volt... (Bilden ovan är INTE från idag, utan från senaste Atlikursen - ifall någon undrar varför det är halvstång på bilden när jag skriver att jag ridit på vanligt tredelat bett.)

Varvade trav på volt med trav längs spåret och galoppfattningar för att mjuka upp honom. Tillslut började det ge resultat - först i vänster varv faktiskt. Började då rida åttor i trav och succesivt "fick vi med oss" mjukheten från vänstervarvet över till högersidan. Intressant - det har alltid brukat vara tvärt om! Men i tölten har jag börjat märka att Feykir "bytt sida" så det är ju inte konstigt om det märks även i traven. Och vad jag har förstått är det ett gott tecken att hästen byter "svårt varv" - det är ett tecken på utveckling.

Övergick till att träna lite galoppfattningar i båda varven. I vänster varv gjorde vi några riktigt, riktigt fina galoppfattningar från skritt! Feykir kom upp så i första språnget att jag första gången nästan trodde att jag skulle slå näsan i mankammen. Vilket hade varit rätt åt mig då jag råkat luta mig aningen framåt i fattningen - det ska man ju INTE göra!

Även om det var "trav och galoppträningsdag" kunde jag inte helt låta bli tölten. Började med att rida riktigt samlad skritt - och lyckades faktiskt ganska bra! Smög iväg i tölt - ganska hyfsat arbetstempo. Gjorde ytterligare övergångar från samlad skritt till tölt och när jag sedan la till pisken en gång och fångade upp energin fick jag uppleva RIKTIGT trevligt arbetstempo!

Testade några ökningar på diagonalen - men i ökat tempo behöver jag definitivt halvstången för att inte få hela hästen i handen... Men ett par av nedtagningarna blev i alla fall bra så det hela var inte helt bortkastat.

Avslutade med att låta Feykir trava på längs spåret ett antal varv. Med MASSOR av drivning framåt och MASSOR av högerskänkel för att hålla bogen på plats så kändes traven hyfsad. Så jag var ganska nöjd med dagens ridpass när jag sedan skrittade av honom. Och när Feykir sedan fick sitt kraftfoder var även han nöjd.

Om kroppen är på min sida ska jag rida även i morgon och på onsdag. På torsdag får Feykir vilodag och jag får träna i bassängen på Cityrehab. Återstår att bestämma hur jag ska lägga upp ridpassen dessa dagar. Kanske en dag till på ridbanan - för att jobba lite mer med både samlad skritt, arbetstempo tölt och galopp... och en dag då vi rider ut för mer ökat tempo tölt. Eller...? Jag får fundera lite på vad som kan bli bäst.





Inga kommentarer: