onsdag 25 november 2009

HOPP!!!

I kväll var det dags för Feykir att vara hopphäst igen - men den här gången med matte på ryggen. Vi fick dock börja med att trava över höga cavaletti och det blev endel "pling plång" innan Feykir lärde sig att hålla koll på "fötterna".

Sedan byggde Sylvia upp ett lågt krysshinder som vi skulle travhoppa. Feykir blev upplivad och gjorde rejäla språng över - även när Sylvia höjde hindret. Fast när vi sedan bytte varv och gjorde samma sak i vänster varv fick Feykir för sig att försöka springa på sidan istället, så jag fick verkligen styra ordentligt.

Och sedan blev det riktigt svårt! Sylvia satte en cavalettibom längs spåret ungefär 1/3 in på ena långsidan. Vi skulle trava fram till bommen och sedan fatta galopp precis när hästen klev över med frambenen. Tänk att något som låter så enkelt kan vara så svårt! Galoppfattningar brukar ju dessutom vara mitt och Feykirs paradgren... I höger varv gick det i o f s bra nu också - bara jag fick till timingen så att fattningen kom i rätt sekund. MEN i vänster varv fick vi stora problem! Nu var bommen dessutom ganska nära hörnet - och Feykir skyndade sig gärna att fatta galopp precis i hörnan. När jag då bromsade honom hann vi väl inte riktigt hitta någon balanserad trav igen förrän det var dags för galoppfattningen. Så det blev både fel galopp och korsgalopp ganska ofta i detta varv... Hm - det här var definitivt något vi behöver träna på!

Sylvia sänkte krysshindret för att en av de andra hade haft problem att få sin häst att hoppa - hon sprang hela tiden på sidan istället... Jag tänkte passa på att hoppa lite mer i det svårare varvet. Men första språnget sprang Feykir också på sidan... nästa gång lyckades jag styra honom över. Tredje försöket sprang han på sidan, men när han hoppade igen fjärde vändan var jag nöjd. Nu kändes han rejält trött - så det var nog därför han försökte fuska...

När vi skrittade av hästarna efteråt pratade Fia och jag om att man borde ta sig tiden att löshoppa hästarna då och då - det är ju väldigt nyttigt för dem eftersom de måste ta i med bakbenen. Och dessutom något roligt de kan få göra på ridbanan! I alla fall tycker Feykir att det är jättekul - det märkte jag i somras!

Inga kommentarer: