onsdag 19 augusti 2009

Sista finslipningen inför tävlingen!


Inleder med en av mina äldsta bilder på Feykir. Här är han bara fyra år och inridningen har precis börjat. Med på bilden är Emelie, som jobbade på Örnäs då och hade med honom som en av unghästarna när hon gjorde unghästprovet. Hon gjorde verkligen ett kanonjobb och jag blev så glad över att hon blev väldigt förtjust i min häst!

Edit: han ser så liten ut på bilden... visst verkar han ha korta ben?! Har han växt så mycket på höjden sedan dess?!


Åter till nutiden: Feykir och jag tog oss en sista genomkörare på ridbanan inför helgens tävling - och försöke repetera Sylvia-lektionen från i går morse. Feykir kändes MKT allert redan när vi skrittade igång - mycket av "Sylviaeffekten" satt fortfarande i!


Jobbade på volt med att flytta ut bakdelen. Krävde - och fick - snabba reaktioner (i alla fall jämfört med tidigare). Ställde också mkt större krav på form - gjorde halt och framdelsvändning så snart han försökte fuska och körde upp nacken. I vänster varv försöker han fuska i framdelsvändningen genom att räta ut sig så att han inte ska behöva korsa lika mycket bak - men nu när Sylvia uppmärksammat mig på saken kom han inte undan så lätt. Och även här märktes det att vi ridit lektion - det krävdes inte många steg framdelsvändning förrän han trampade under sig och formen kom tillbaka!


Smög igång tölten på volt och även här märktes "lekionseffekten" fortfarande! Så jag gick ganska snart över till att rida längs spåret för att träna tempoväxlingar. Ville ju spara på orken till det viktigaste! Jag var lite slarvigare i nedtagningarna idag... märkte att jag inte alls använde hela kroppen till att bromsa med, så där fick jag skärpa mig! Efter Sylvias direktiv red jag mest korta sekvenser ökat tempo - för att det skulle bli många ökningar och många nedtagningar. Det är ju dessa som bygger upp! Mest jobbade vi i vänster varv - eftersom det är det varvet vi ska rida ökningarna i på tävlingen. Men glömde förståss inte höger - där behöver vi ju egentligen ännu mer träning.


Avslutningsvis red vi lite "tävlingstrav" och jag fick verkligen jobba för att han inte skulle bli för låg i formen, men med massor av drivning och något uppresande tygeltag kändes han tillslut trevligt lätt i handen. Vid det laget var vi rejält svettiga båda två - särskilt Feykir som har fått en hel del vinterpäls redan...


Red "tävlingsskritt" en lång stund för att kombinera avskrittning med nyttig träning. Red i höger varv och när jag fick högerbogen på plats kändes skritten riktigt trevlig - trots att han nu var ganska trött så var skritten trevligt energisk. Och energin är ju grunden till allt!


När Feykir sedan mumsade kraftfoder oljade jag in sadeln ett andra varv, putsade ridstövlarna och tvättade sadelgjorden. I morgon får Feykir välförtjänt vila medan jag ska träna i bassängen och stretcha ridmusklerna samt packa till tävlingen. På fredag åker vi!

2 kommentarer:

Jonna sa...

Lycka till på tävlingen i helgen. Kommer den där jätteduktiga fotografen som du "känner" att följa med och fota ;)

Annars får jag väl komma och vakta collectingring på Midur-tävlingen så jag får se er allihop. Länge sedan man såg en islandshäst nu, man börjar få lite lätt abstinens =)

Anna sa...

"Lycka till" kan vi behöva! Jo, min favoritfotograf kommer på lördagen. Han passerar då på väg från Umeå till Luleå. Så lite tävlingsbilder kan du nog se fram emot framöver!

Fast jag tycker ÄNDÅ att du ska komma till Boden! Vad vore en Midurtävling utan Jonna i collectingring?