onsdag 11 november 2020

Vilket mörker...!!! :-O

 
Oj så fort det blir mörkt nu... och verkligen SVART ute i skogen när vi inte längre har någon snö...! :-O Idag hade jag möjligheten att sluta jobbet redan kl 14 och trodde därmed att jag skulle hinna rida medan det fortfarande var ljust ute... var det inte bara här om veckan som jag lyckades med det senast?!? Nej, det var nog ändå två veckor sedan konstaterade jag när det nu var skymning redan när jag hämtade Hamingja i hagen... 

Vilken OERHÖRD skillnad lite snö på marken skulle göra nu - BÅDE för att det blir så mycket ljusare och dessutom så mycket bättre ridunderlag! För nu är det riktigt hårdfruset i backen också... Därför fick det bli mest skritt idag. Jag red in längs den vänstra skogsvägen bakom vägbommen där jag ägnade mig åt att försöka "sitta ordentligt" samtidigt som jag flyttade undan för skänkeln i skritt. 

Framme vid den nyröjda skogsvägen var underlaget fortfarande bra så jag gjorde faktiskt ett försök att galoppera trots mörkret. Och Hamingja överraskade positivt genom att ha så pass mycket självbevarelsedrift att hon höll ett relativt lågt tempo på det ojämna underlaget! Men när vi var ungefär halvvägs till hygget blev hon för tveksam för att fortsätta så det fick bli trav resten av sträckan bort till älgtornet. 

Sedan vi även travat tillbaka ut till "vänstra vägen" fick det bli skritt igen, p g a underlaget. Men vi fortsatte ändå upp till vändplanen medan vi åter ägnade oss åt att "sitta ordentligt" resp gå undan för skänkeln. Och när vi efter lite voltarbete i skritt på vändplanen åter styrde stegen hemåt fortsatte jag att flytta undan för skänkeln men nu i samlad skritt. 

När Hamingja några gånger fick en paus för att sträcka ut på långa tyglar var det ändå med VÄLDIGT mycket ryggverksamhet så jag hade nog lyckats aktivera hennes överlinje riktigt bra trots att vi red "bara skritt"! Och tillbaka i stallet kunde jag konstatera att hon t o m var svettig - så "bara skritt" behöver verkligen inte vara "bara"!!! (Som alltid finns det förståss ett Atli-citat även för detta: "Du kan rida skritt så att du förbättrar ALLA de andra gångarterna!!!") Hamingja fick för säkerhets skull stå en stund med BoT-täcket på innan hon fick gå ut i hagen igen - ifall underlaget frestat på hennes känsliga bakdel trots den försiktiga ridningen. 

Inga kommentarer: