lördag 7 november 2020

Lördagsgodis!

 
När man ser snön tror man ju att bilden är gammal... tänk att det såg ut så här för två veckor sedan...!

Nu är det ju snöfritt igen, men jag skulle GÄRNA se att den kom tillbaka - och fick ligga kvar den här gången! Med snön är blir det ju så mycket ljusare - särskilt när man rider på kvällen! Det blir så mycket trevligare i hagarna och bra svikt i ridunderlaget dessutom!

Idag red jag i dagsljus men trots att det var plusgrader var underlaget lite stumt på vägarna... Jag var inte i min bästa form och antog dessutom att Hamingja kunde vara lite stel i musklerna efter gårdagens träning då hon verkligen fick jobba ordentligt. Så det fick bli ett kort ridpass (för min skull) med mycket stretching i form av galopp (för Hamingjas skull). 

När jag red upp till vänster bakom vägbommen inledde vi med höger galopp och Hamingja var direkt med på noterna! Den där "åtdragna handbromsen" verkar hon helt ha lagt bakom sig nu, för det var friskt tempo som snarare ökade än mattades av eftersom! Jag hade dessutom varit taktisk och hade pisken i höger hand så att jag kunde lägga den mot höger bog för att bibehålla kursen rakt fram när vi passerade skogsvägen till höger där hon gärna vill svänga in. 

Vid älgtornet visslade jag för att hon skulle sakta av och då var hon nog lite trött för hon gjorde en tvärnit så att jag var nära att flyga över huvudet på henne...! :-O Vände, skrittade tillbaka och in på skogsvägen där jag gjorde halt för att fatta vänster galopp. Den här gången var hon inte riktigt lika på allerten när jag sköt fram höften och förväntade mig en galoppfattning... men av en ren lyckträff "råkade" jag smacka lätt och då tog hon direkt vänster galopp! 

I vanliga fall brukar jag försöka lägga till mer drivning med skänklar och säte i det läget, men då tappar jag ofta positionen i sadeln och det kan bli fel galopp eller hysterisk tölt istället... Jag vet inte vad som fick mig att istället smacka denna gång - men det visade sig ju vara en lyckträff så det ska jag försöka komma ihåg till en annan gång! Nu galopperade vi nästan fram till älgtornet vid hygget innan vi vände. Hamingja fick skritta tillbaka till "vänstra vägen" och dess vändplan för att hämta andan. Medan jag först vinklade ut hälarna och sedan placerade underskänklarna mot Hamingjas sidor och försökte behålla dem där för att avdramatisera detta. 

Men jag kunde ju inte HELT låta bli tölten, så under vägen tillbaka ner till vägbommen ägnade vi oss åt töltintervaller medan jag försökte hålla koll på alla instruktionerna jag fick av Atli senast: grundpositionen där jag drag bak axlarna, vinglas i händerna, vinkla ut hälarna och VRIDA in underskänklarna... Hamingja blir fortfarande uppstressad av att känna mina underskänklar, men under de sista intervallerna gick det ändå lite bättre! Då fick hon sträcka ut i nedvarvningstölt på långa tyglar innan vi gjorde en liten avstickare in på den högra vägen för att hinna skritta av också. 

Även idag var hon ganska svettig, även om det inte skummade som det gjorde igår. Men pälsen har redan hunnit växa ut ganska mycket på halsen igen, så jag borde nog passa på klippa henne en gång till när det nu dessutom är så varmt för årstiden! 

Inga kommentarer: