lördag 21 november 2020

"Sadeln är ingen fåtölj...

...den är en arbetsplats!!!"

Dagens Atlicitat - lika träffsäkert som alltid - och idag har jag alltså försökt arbeta! Jag kom iväg sent hemifrån i morse och med snöblandat regn tog det dessutom längre tid än vanligt att köra till stallet så när jag var framme i Mariebäck var det bara 12 minuter kvar till dess min lektion skulle börja.... Hamingja stod dessutom parkerad längst ner i hagen så när jag hämtat in henne fick det bli racersadling (varför känner autocorrect inte till det ordet??!!) Men jag lyckades faktiskt ändå "sladda in" på ridbanan precis i tid!

Som vanligt inledde Atli lektionen med att rekapitulera gårdagen och sammanfattade med att "när du sitter på hästryggen ska du fungera som en joystick: genom att förflytta kroppsvikten visar du hästen åt vilket håll den ska gå - framåt, bakåt (även = samling) höger resp vänster!" Det var verkligen en tydligt bild tycker jag!!! När jag började värma upp i skritt på volt nyttjade jag Atlis tips från igår: att ta kontroll över ytterbogen genom att flytta in framdelen ett par steg och direkt slappnade Hamingja av, rundade sig runt innerskänkeln och frustade! Härligt att så direkt få positiv respons! 

Eftersom hon var så avslappnad övergick jag ganska snart till trav. Började då på volten i höger varv, där jag alltid haft en tendens att hålla för mycket i innertygeln. Inspirerad av effekten i skritt lyckades jag faktiskt för en gångs skull verkligen förmå mig att låta innertygeln vara lös och bara använda yttertygeln och ytterskänkeln för att hålla henne på volten. Och när ytterskänkeln nu fick stöd av yttertygeln som flyttade in framdelen tog Hamingja även i detta varv stöd på yttertygeln, rundade sig runt innerskänkeln och började frustade - precis som i skritten!

Nästa steg blev att övergå till skritta på volt och förbereda för tölt för att sedan göra töltövergångar och flytta in framdelen. MÅNGA övergångar då jag verkligen skulle smyyyyyga över i tölt för att sedan snabbt bromsa upp genom att lägga vikten bakåt, ställa lätt höger-vänster för att få henne att slappna av i sidorna och sedan bli följsam i kroppen och "bara åka med". Sedan fick jag lämna volten och gå ut på spåret där Atli instrurerade mig att rida tempoväxlingar i tölten: öka tempot på långsidan genom att lägga vikten framåt och sedan göra halt genom att lägga vikten bakåt. 

"Hon måste tro att hon ska gå framåt - genom att du ökar tempot - för att du ska få en energi att sedan samla upp! Tror hon inte att hon ska gå fram så kommer du inte heller att ha något att samla ihop...!" Genom att sedan rida massor av "minitempoväxlingar" på detta sätt bibehåller du den energi och samling som ni har med er från den samlade skritten!"

Under dagens andra lektion fick jag jobba vidare på samma sätt och då rida väldigt självständigt - vilket jag tycker är ett bra sätt att medan Atli fortfarande finns kvar med möjlighet att hjälpa "avslöja" vad jag troligen kommer att få problem med när jag efter kursen ska fortsätta träningen på egen hand. Det hela började lika bra som på förmiddagen, men när jag skulle försöka vara en joystick och bibehålla energi och samling i tölten fick jag inte till det... Atli brukar alltid säga att jag ska rida på samma sätt i tölten som jag gör när jag ryggar resp rider samlad skritt. Men trots att jag verkligen försökte göra så fick jag inte alls den önskade effekten, vilket kändes väldigt frustrerande...

Atli förklarade då vad som var problemet: "Hamingja är inte tillräckligt lydig i tölten...! :-O Den samlade skritten och övergången till tölt gör ni jättebra nu, för då lyssnar hon på dig. Men när ni gått över till tölt slutar hon lyssna på dig, för hon har lärt sig att hon inte BEHÖVER göra det... Så just nu KAN du inte rida tölten med lika små hjälper som du använder i den samlade skritten och övergångarna! Under en period måste du vara MYCKET tydligare och säga: ÖKA TEMPOT NU!!!! och STANNA NU - inte om fem meter!!! Svarar hon inte direkt på en fin signal ska du direkt säga till på skarpen och först när hon v verkligen börjat lyssna på dig igen kan du återgå till att mindre hjälper!" Så det är ju inte svårt att gissa vad jag kommer att få göra på lektionerna i morgon...! 

Hamingja fick en så mysig kompis - och som hon njöt när Esther klappade och klappade!


Inga kommentarer: