lördag 12 juni 2021

Sylviakurs - TUR att det blev så dåligt väder!!!

När man verkligen KÄMPAR sig blå och känner mjölksyran pumpa i benmusklerna men sedan ändå hör Sylvia säga: "...och nu behöver du lägga till lite drivning också!! :-O Jag har sagt det förr: en enda lektion för Sylvia är MYCKET mer ansträngande än en tredagarskurs för Atli...! :-O En annan skillnad är att Atli alltid brukar ha jättetur med vädret när han kommer till Mariebäck för att hålla kurs, men det kan man inte säga om Sylvia den senaste tiden i alla fall... När vi kursade för henne för bara tre veckor sedan snöade det t o m på lördag förmiddag och resten av helgen var det +2 grader och regn... 

Efter det kom plötsligt sommaren till Luleå och de senaste veckorna har t o m vindarna varit riktigt varma! Men denna helg kursar vi alltså för Sylvia igen och mycket riktigt: väderprognosen för idag visade regn HELA dagen (och tyvärr skulle den visa sig stämma ONÖDIGT exakt...) När Sylvia igår, med hänvisning till väderprognosen, skickade meddelandet att den som ville kunde välja att bara rida en lektion idag, men två i morgon när vädret ska vara bättre, var jag snabb att "hugga" på förslaget. Tre lektioner för henne på en och samma helg är ändå egentligen mer än jag orkar med... Men tro för all del inte på ryktet att jag - tillsammans med flera av hästarna - mutat SMHI att skicka hit regnvädret för att ha ett svepskäl att bara rida en lektion idag... något sådant skulle jag självklart AAAAALDRIG göra!!! ;-)

Men nog om vädret, det är väl ändå hästar och ridning den här bloggen ska handla om??!! Och rida har jag verkligen fått göra!!! Vi inledde som vanligt lektionen med att flytta undan för skänkeln i skritt på volt, men Hamingjas reaktion på min skänkel blev att spänna upp nacken och gå emot bettet... Då sa Sylvia att jag måste bli mycket snabbare på att visa att det inte är OK, genom att "bli obekväm att ha på ryggen", för att sedan lika snabbt "bli behaglig" igen när hon svarar som jag vill. Och när jag gjorde så dröjde det inte länge innan jag fick den reaktion jag eftersträvade!

När vi övergick till tölt (fortfarande på volt) fick jag, så snart hon började gå mot passtakt, "reparera inramningen" genom att ställa utåt och vända in för ytterhjälperna. Ridbanan i Mariebäck har en liten, liten lutning så att ena långsidan ligger aaaaningen lägre än den andra, vilket gör att både regn- och smältvatten rinner av. Men även Hamingja tenderar att "rinna iväg" och bli passtaktig i denna minimala "utförsbacke"... vilket jag fick förebygga/parera genom att lägga vikten mer bakåt och göra MASSOR av halvhalter med sätet. "Takten är ändå bättre än förra kursen, så det går framåt!" peppade Sylvia.

Efter att en stund ridit "planlöst men planerat" i kringelikrokar över ridbanan fick jag övergå till till skänkelvikning över diagonalerna. "Det där har du inte tränat tillräckligt på den senaste tiden...!" konstaterade Sylvia när det först nästan tog tvärstopp och Hamingja sedan, med vad jag upplevde som frenetisk drivning från min sida, förflyttade sig över ridbanan i något grisepassaktigt... Som jag fick KÄMPA med detta... Som tur var konstaterade i alla fall Sylvia efter ett tag: "Nu är hon i alla fall jättefin på kortsidorna (där vi red längs spåret) så det har ju någon effekt i alla fall!"

Utöver detta hann vi även med öppna i tölt innan jag avslutningsvis fick övergå till att göra volt tillbaka, ibland även kallat "Atli-vändningar". Tidigare har vi brukat använda en hel långsida så att man ridit fram till hörnet, där gjort en volt tillbaka och tillbaka på spåret fortsatt till nästa hörn innan man gjort en ny volt tillbaka. Jag gillar verkligen denna övning - upplever att den varit väldigt bra för alla hästar jag haft. Vilket antagligen till ganska stor del beror på att jag brukar ha lite lättare att få ordning på sitsen när jag rider den...! 

Men nu fick jag alltså rida en kortare sträcka längs spåret innan jag gjorde en ny vändning, för att inte hinna tappa en del av aktiviteten i bakdelen mellan vändningarna. När vi TILLSLUT fick varva ner i trav och avsluta lektionen var jag så SLUT att benen skakade av mjölksyra, musklerna i ländryggen krampade och svetten rann... så det var VÄLDIG tur att jag inte skulle rida någon fler lektion denna dag!!! Men det var ju samtidigt så tydligt vilken skillnad det gör när man verkligen RIDER! Tänk om jag jobbade bara en tiondel så intensivt som detta när jag rider själv - vilken skillnad det skulle bli...!!! Och efter att nu i kväll ha "kokat" kroppen extra länge i SPA-badet är jag SÅ taggad inför morgondagens lektioner!!!

Inga kommentarer: