lördag 19 juni 2021

Plötsligt händer det!!!

 
Hedda från Mariebäck!

Idag stod morgonfodring på schemat och sedan red jag ett pass på ridbanan för att repetera övningarna från onsdagens lektion för Sylvia. Som att ställa högre krav på Hamingja redan från start. Inledde i skritt på volt åt vänster med att vända in för ytterhjälperna där små pet med pisken fick förstärka hjälperna, omväxlande på bogen resp höger bak. För att sedan tillslut - fortfarande med TYDLIGT stöd på högertygeln - börja ställa om inåt och få henne att runda sig runt innerskänkeln. När jag sedan bad henne korsa med inner bak så varvade jag med att skritta på ordentligt framåt för att undvika att hon skulle "dra åt handbromsen" i detta moment. 

När vi övergick till tölt försökte jag rida väldigt aktivt (i alla fall för att vara jag) genom att flytta ut ett par steg, flytta in ett par steg, vända för ytterhjälperna åt ena hållet, vända tillbaka, sidföra några steg o s v. Och ideligen peta till med pisken på något av bakbenen för att verkligen aktivera bakdelen - och i vissa moment kunde jag verkligen känna hur hon kom in mellan hand och skänkel och "växte" under mig. 

Hela tiden var vi flitigt uppvaktade av den SNYGGE unghingsten Hjalmar d ä som gick i hagen på ena sidan av ridbanan. Vilket visade sig inte alls vara en nackdel - för vid ett tillfälle ropade Sylvia: "Takten blir bättre när du får hjälp av Hjalmar med drivningen!!!" Han får nog bli mitt hemliga vapen m a o!!!

När jag ridit klart var det bara ca 2,5 timme till dess equiterapeut Ingebjörn skulle komma och kolla Hamingja m fl, så jag tyckte inte det var lönt att åka hem där emellan. Istället passade jag på att rengöra och smörja sadeln och flera av mina träns. Det var lääääge sedan jag senast gav sadeln någon ordentlig kärlek och som tur var såg Monica till att det nu faktiskt finns bildbevis. (Hon postade också bilden på Facebook - vilket som alla vet är det som krävs för att något ska kunna anses vara en fullbordad handling!) 

När Ingebjörn var i Mariebäck förra gången konstaterade han att Hamingja då var "bäst hittills" och att de mångåriga problemen i bakdelen tillslut var borta. Och idag konstaterade han till mig glädje att förbättringen hållit i sig och att hon fortsätter muskla sig mer jämnt över bakdel och rygg. Men vid manken är hon fortfarande skev och betydligt mer musklad på högersidan. Han visade därför hur jag ska stretcha genom att först lyfta höger framben framåt, dra det ut åt sidan så att jag ser att det istället blir en "inbuktning" vid manken och sedan hålla kvar i det läget ca 30 sekunder. 

När Hamingja fått stå med akupunkturnålarna och han sedan mobiliserat henne tipsade han om att jag kan förlänga effekten av dagens behandling genom att som inledning på ridpassen skritta runt t ex en kon, ett hinderstöd eller ett träd - så att det verkligen blir en mikrovolt - för att bibehålla rörligheten i hennes kropp. Han gav sedan samma instruktion till fler, så om ni kommer till Mariebäck framöver och ser ett antal ryttare som skrittar runt var sitt träd vet ni varför! 

Inga kommentarer: