tisdag 8 juni 2021

Livets små - men STORA - glädjeämnen!!!

...som att Hamingja ändå hade tid med mig idag!

...och att jag orkade rida efter jobbet! Och att vi kunde göra flera halvhalter i galopp! Saker i det lilla - men ändå så STORA!!!

Tre vilodagar har Hamingja fått i sommarvärmen - men idag fick vi komma ut och röra på oss lite igen! Hon var full av överskottsenergi och väldigt ofokuserad till att börja med... så det kändes lämpligt att låta henne "bränna ur systemet" med några galopper i kyrkbacken. Jag kom på den goda idén att förbereda den första (höger-)galoppen genom att rida samlad skritt och resultatet blev en jättefin galoppfattning! 

Till att börja med var galoppen lugn och med fin höjd i sprången, men efter en stund började hon successivt öka tempot... Då testade jag att göra en halvhalt där jag verkligen försökte "ta med henne bakåt och uppåt" med vikthjälperna - och vips var galoppen lugnare och bärigheten bättre igen! Lyckades faktiskt göra flera halvhalter - även i vänster galopp - utan att Hamingja tappade galoppen! Tänk så lycklig man kan bli för en sådan liten - men STOR - sak!!!

De första vändorna vi skrittade tillbaka ner till bäcken kändes Hamingja VÄLDIGT "vinglig" när hon spanade än åt det ena och än åt det andra hållet... Först visste jag inte hur jag skulle få ordning på oss men sedan tänkte jag att det nog var samma sak som Sylvia sagt i tölten - att jag väldigt tydligt behöver ta kommandot så att Hamingja inte själv behöver fundera på vad hon ska göra... Så jag testade att väldigt tydligt placera henne vid vägens högerkant och lät vänsterskänkeln hålla henne där - och vips slutade vinglandet och Hamingja slappnade av!

Avslutade sedan ridturen med tölt längs vägen till vänster bakom vägbommen - där underlaget inte alls är lika stumt som det är på bilvägen nu så det käns betydligt mer hästvänligt! Och vid det här laget var Hamingjas fokus på mig på ett sätt som det VERKLIGEN inte varit i början av ridturen!

Inga kommentarer: