söndag 14 mars 2021

Vilket drag under galoscherna!!!

Speedhästen tänker framåt!!!

Idag gick det undan minsann...!!! Men dagen började i makligare takt, med morgonfodring av hästarna. Sedan även jag fått frukost och gick tillbaka ner mot stallet såg jag Hamingja stå vid grinden och "städa" undan det sista på marken. "Perfekt, då går det snabbt att hämta in henne!" tänkte jag och gick in i stallet för att hämta grimman. Men när jag kom ut igen ser jag att hon är på väg bortåt... När jag ropar och visslar stannar hon visserligen till och vänder sig om för att titta på mig, men sedan fortsätter hon iväg med lika bestämda steg. (Och med Elsa i hasorna som så ofta den senaste tiden - har Litlamin fått konkurrens som Hamingjas BFF??!!) 

Trots att jag fortsatte att ropa och vissla fortsatte Hamingja med lika målmedvetna steg bortåt och vek in bakom den första ladan... men hon stannade inte där utan dök snabbt upp på ladans andra sida och efter ett kort stopp vid staketet fortsatte hon med lika målmedvetna steg runt i en vid båge för att sedan komma upp till mig! Hon har gjort på samma sätt någon gång tidigare också... var detta hennes dagliga morgonpromenad som hon ville "avverka" innan hon hade tid för mig?! :-D

Om Hamingja höll på sina vanor så gjorde jag tvärt om och hade planerat ett helt nytt upplägg för vårt ridpass idag, med en stor del av uppvärmningen i galopp! Så efter en kortare uppvärmningstölt till höger längs bilvägen vände jag tillbaka för att galoppera upp längs den lilla vägen från bäcken upp till kyrkan. (Som Sylvia gör under den första tiden av unghästarnas inridning - så att de lär sig att verkligen "tänka framåt" innan man börjar med sådana "detaljer" som att lära dem stanna och svänga t ex.) 

Vi inledde i vänster galopp och Hamingja drog verkligen igång turbomotorerna redan under den första vändan upp. När vi sedan skulle skritta samma väg tillbaka ner blev det VÄLDIGT tydligt att vi inte ridit åt det hållet på länge, för Hamingja - redan extra upplivad av galoppen - förvandlades till en korsning av giraff och propeller som skulle spana runt åt alla håll samtidigt...! Efter en turbovariant att höger galopp uppför backen hade hon MÖJLIGEN koll på att matte faktiskt satt på ryggen under vägen tillbaka ner och efter tredje galoppvändan hade hon i alla fall tid att lägga några % av sitt fokus på mig...! 

Efter tre galopper tyckte jag att det var dags för dagens töltträning, så jag fortsatte över bron och ner till bilvägen där Hamingja fick en smärre chock när hon upptäckte grannarnas hus på andra sidan vägen ur en för henne ny/ovan vinkel... Men sedan jag suttit av och sadlat om hade hon i alla fall hunnit komma över det värsta traumat...!

Jag red högersluta i samlad skritt och sedan övergång till tölt där jag fortsatte att "tänka sluta" för att bibehålla inramningen samtidigt som jag "tänkte samlad skritt" med sätet för att bibehålla samling och det långsamma tempot. Under senare tid tror jag mig ÄNTLIGEN ha börjat förstå vad Atli hela tiden menat med att jag måste "jobba med bromsen" och hela tiden stämma av att den fungerar. Och jag har börjat inse hur avgörande det är för alla momenten i töltträningen. Tack vare de senaste dagarnas bibehållet fokus på detta kunde jag nu också få uppleva en riktigt trevlig tölt i det krävande arbetstempot! 

När vi passerat infarten till gamla soptippen tog vi en skrittpaus för att sedan vända hemåt igen för mer njuttölt och det var en riktigt trevlig upplevelse när små förhållningar med sätet visade sig tillräckligt för att bibehålla tempot (och samlingen) även under hemvägen! För att vårda liksidigheten avrundade vi med en fjärde galopp upp till kyrkan där Hamingja visade att det minsann fanns obegränsat med kraft kvar i de där turbomotorerna...! Jag hann börja undra om jag verkligen skulle få stopp på henne innan det var dags att svänga 90 grader för att inte rida rakt in i kyrkan... Men när jag i god tid först testade en lätt vissling visade den sig tillräckligt för att Hamingja skulle göra en halvhalt och fortsätta i ett lugnare galopptempo för att sedan snällt sakta av till skritt vid nästa vissling strax före kurvan (alltså utan att jag ö h t rörde tyglarna). Har jag nämnt att MIN HÄST ÄR BÄST??!!

Det blev intensiv träning för Hamingja idag, vilket passade bra i o m att hon (som vanligt) får vila i morgon måndag. Hon fick också stå en lite längre stund med ryggvärmaren från BoT, både medan hon åt sitt vetekli med vitaminer/mineraler och sedan också medan jag preparerade man och svans med pälsglans. (Det är också något jag brukar göra dagen innan en vilodag, så minskar risken att tyglarna blir alldeles halkiga av pälsglanset nästa gång man rider.) 

Inga kommentarer: