lördag 13 mars 2021

Pigg, glad och nyskodd!

Finhästen som igår fick hovarna fixade och som kommit på hur man ser till att få TVÅ karameller av matte i hagen!  

Det behövs bara att man kommer när matte ropar även från långt håll - praktiskt med en människa som är så lätt att "linda kring framhoven"!!!  Idag var det ridning mot Alviksträsk som gällde om man inte skulle ha kall motvind på hemvägen. Så det blev en sväng bort till nya hygget - till Hamingjas glädje! Under vägen dit försökte jag rida riktigt långsam uppvärmningstölt och tillslut började hon slappna av lite trots att jag höll lätt om henne med skänklarna. 

Det har visserligen bara snöat lite lätt i veckan men vinden har gjort att våra spår uppe på hygget nästan drivit igen trots att det bara var nere närmast vägen som snön gick högre upp än till kotorna på Hamingja. Som vanligt red vi medsols och som vanligt också två galopper upp på vänsterkanten (med skritt ner i samma spår mellan) och sedan skritt tillbaka ner på andra sidan. Idag kom matte dessutom ihåg att faktiskt göra en högerfattning när jag ville ha höger galopp - plötsligt händer det!!! Men vid första försöket blev jag nog lite "övertydlig" så att jag istället tappade sitsen och Hamingja tog vänster galopp... men vid andra försöket var vi HELT överens!

Under hemvägen fortsatte jag att försöka rida riktigt långsamt i tölt och få Hamingja att slappna av trots att jag även nu höll lätt om henne med skänklarna. Jag fick göra ett antal halter innan hon började lyssna på mina halvhalter men tillslut hittade vi ett trevligt läge i ett långsamt och relativt avslappnat tempo då det även blev lättare för mig att ha en mer avslappnad sits. Jag har kommit på att jag hittar en bra känsla i sitsen när vi skrittar i utförsbacke, som nu nerför nya hygget. Så jag försökte sträva efter detsamma även i tölten. 

Hamingja fick sedan avrunda ridturen med en lång, härlig galopp längs vägen upp till kyrkan, denna gång höger galopp eftersom vi satsade på vänster här om dagen. Där är det verkligen superunderlag och samtidigt en uppförsbacke med ganska lagom lutning så att hästarna behöver ta i lite extra med bakbenen. Så det vore ingen dum idé att ibland skritta ner igen och köra favorit i repris som jag sommartid brukar göra i långa galoppbacken vid Torrbergsvägen. Då kan man ju dessutom får med båda galopperna under samma ridtur! Hamingja skulle då INTE klaga på ett sådant upplägg!

Inga kommentarer: