lördag 27 mars 2021

Storlördag!

Som Hamingja har tjatat om ett Back on Track-schabrak... och tillslut kunde jag inte stå emot längre...! ;-) Att det BÅDE har BoT-effekten OCH är väldigt fint är ju en trevlig kombo!!!

Jag har faktiskt bara ridit en dag tidigare i veckan för igår var inte min dagsform den bästa... så Hamingja fick något så ovanligt som en ledig fredag. Men därmed var vi ju desto mer taggade idag - både hon och jag! I onsdags upplevde jag det väldigt svårt att hålla högerbogen på plats i tölten och min strategi för att det skulle fungera bättre idag var dels att hålla pisken i högerhanden för att kunna lägga den lätt mot högerbogen vid behov samt att försöka ha en ÄNNU mer rörlig/fjädrande högerhand för att inte erbjuda något att "hänga" sig emot. 

Atli brukar säga att när man i efterhand analyserar ett ridpass där något inte fungerat som man önskat och kommer fram till vad som troligen var orsaken, som i detta fall att jag inte lyckades hålla högerbogen på plats, så ska man börja nästa ridpass med att direkt försöka åtgärda detta - alltså redan under uppvärmningen. Detta var också vad jag gjorde idag, redan under den inledande uppvärmningstölten fick tygeltagen som "tog med" bogarna åt vänster fick stöd av pisken lätt mot högerbogen samt hela tiden STORA eftergifter på högertygeln. 

Eftersom man inte ska ändra ett vinnande koncept tog vi sedan en paus i töltandet för att galoppera två vändor längs lilla vägen upp till kyrkan. När vi för andra gången var på väg tillbaka ner mot bilvägen skojade jag till det lite genom att låta henne trava den sista biten. När vi nästan var framme vid bron visslade jag för att hon skulle sakta av och detta råkade tydligen sammanfalla med att hon upptäckte något farligt i närheten av bäcken så det blev närmast en slidestop och sedan ville hon INTE ta ett enda steg framåt... Efter en stund gav jag upp, satt av och gick före henne över bron (där jag ändå brukar sitta av för att sadla om efter galoppen.)

Tillbaka på bilvägen fortsatte vi mot världens ände-korsningen i tölt där jag åter tog hjälp av pisken mot högerbogen och små förhållningar följt av snabba eftergifter på högertygeln. När det gäller evighetsprojektet med min sits så har jag ju fått så många olika saker att träna på att jag inte klarar att hålla dem alla i minnet samtidigt utan jag får försöka ha lite olika fokusområden olika dagar, med förhoppningen att några av dem tillslut ska komma mer naturligt och att jag då kan ha ännu mer fokus på resterande. Och dagens fokusområde var att öppna upp mer i höftlederna för att få en bättre position i sadeln. Det behöver jag VERKLIGEN jobba hur mycket som helst med och jag insåg igår att det hamnat lite i skymundan av andra delar den senaste tiden...

I korsningen vid sjön vände vi direkt hemåt igen och fortsatte på samma sätt med tölten. Och när jag vid några tillfällen lyckades rama in henne ordentligt även om pisken var upptagen med att hålla högerbogen på plats så att det var vänsterskänkeln ensam som behövde hindra bakdelen att glida iväg åt vänster fick jag uppleva några riktigt trevliga moment! (Efter att vi reparerat bromsen m h a flera halter så att halvhalterna fungerade igen.) Fast sedan började vi bli REJÄLT trötta både Hamingja och jag varför det blev allt svårare att undvika dragkampen om högertygeln... så jag lät henne börja sträcka ut i nedvarvningstölt när en lätt böjning runt högerskänkeln innebar fortsatt trevlig aktivitet i överlinjen. 

Som avslutning fick Hamingja skritta hem via kyrkan. Välförtjänt för min häst som var så svettig att hon skummade - men så hade hon ju också jobbat riktigt bra i värmen! Och BoT-schabraket följdes av ryggvärmaren på bakdelen medan Hamingja fick mumsa i krubban och matte fick ta igen sig i solen utanför stallet. 

Inga kommentarer: