lördag 24 oktober 2020

"Nyp" mellan skulderbladen och hälarna ut!

Vårvintervädret fortsätter även idag - och DESSUTOM har vi ridkurs!!!

När vi började vår första lektion för dagen och skrittat igång på volten fick vi faktiskt fortsätta direkt med tölt - det kändes som ett bra tag sedan sist...! Atli instruerade mig att samtidigt röra på axlarna varvat med att vinkla armbågarna ut från kroppen för att bli med avslappnad i överkroppen. Sedan fick jag göra halt och i stillastående rulla på axlarna och dra dem bakåt så att jag kände att musklerna mellan skulderbladen var aktiverade men inte spända. 

På den tiden jag kunde träna Body Pump var detta grundpositionen när man lyft skivstången och instruktören brukade då beskriva det som att man skulle känna ett litet ”nyp” i musklerna mellan skulderbladen, men det var först nu jag insåg att det är detsamma man ska sträva efter även i ridningen...!   NU HÄNDER DET NÅGOT - du får en HELT annan hållning!!! utropade Atli. Jag började skritta framåt medan jag fortsätta röra skulderbladen för att hålla dessa muskler avslappnade och samtidigt bibehålla det där "nypet". 

Detta i kombination med att jag inte skulle spilla Cola Zero visade sig medföra att Hamingja gick i samlad skritt trots att jag satt helt avslappnat med skänklar och säte!!! Och när jag sedan fick "smyga" över i tölt var Hamingja helt avslappnad och började genast frusta! "NU TRIVS HON!!!" utropade Atli. Till att börja med var det ett riktigt lågt tempo och när hon efter en stund började öka tempot upptäckte jag att jag bara behövde "nypa till" med skulderbladen för att hon åter skulle ta ner tempot - och frusta mer! 

NU HAR VI HITTAT NÅGOT!!! Utropade Atli och sa att jag skulle fortsätta på på samma sätt när jag växlade mellan skritt och tölt. När jag tränat på detta i båda varven, både på volten och längs spåret och det var dags att varva ner fick jag styra in henne på volten igen. Först imponerade hon genom att tölta så avslappnat med låååång hals på en microvolt. Och sedan imponerade hon ännu  mer genom att gå över direkt från tölt till trav "Det har hon inte gjort förut!!!" utropade Atli nöjt. Dessutom fortsatte hon på microvolten i en riktigt avslappnad trav!

När det var dags för dagens andra lektion ville jag förståss hitta tillbaka till den position i sadeln som gav så trevliga effekter på förmiddagen! Jag började i skritt på volten och hittade där "nypet" mellan skulderbladen och "inte spilla Cola Zero-positionen" för händerna som gjorde att Hamingja snabbt slappnade av när hon korsade bak. Sedan övergick jag till tölt och då blev det ju genast svårare...! 

Dessutom kom Atli och ställde till det ytterligare genom att även börja "peta" i mina skänklar... :-O Först skulle jag vinkla ut hälarna för att kunna slappna av bättre i knäna och när jag från det läget höll underskänklarna mot Hamingjas sidor började hon stressa upp sig... Så jag fick göra halt och i stillastående med samma fotposition dra lätt med skänklarna fram och tillbaka längs hennes sidor. "Vi behöver avdramatisera detta på samma sätt som vi fått jobba med att hon inte ska vara rädd för pisken." sa Atli och förklarade också hur jag utifrån denna position skulle lägga till drivningen genom att vrida hälarna inåt, inte böja mer på mina knän.  

Efter en stunds "social träning" i stillastående fick jag åter förbereda tölt på volten och när vi sedan gick över i tölt medan Atli hela tiden påminde om att jag skulle vinkla hälarna utåt hittade jag efter en stund ett riktigt trevligt läge där Hamingja töltade riktigt avslappnat och fint på volten! Atli förklarade också att när jag gör en förhållning ska tårna aldrig hamna framför knäna, vilket jag lättare uppnår ifall jag inför förhållningen först tänker "hälarna ut". 

När vi sedan varvat ner i tölt på volt och avslutade lektionen snurrade det i huvudet av alla instruktioner jag fått...! Det har verkligen inte varit lätt att skriva ner allt så här efteråt - men att jag gjort detta ökar definitivt chansen att jag minns något av det när jag åter sitter i sadeln i morgon! Och det är ju fantastiskt inspirerande när Hamingja så tydligt visar att hon uppskattar när matte gör rätt!!! 

Inga kommentarer: