fredag 9 oktober 2020

En MYCKET bättre fredag!!!


Det var ju fredag för två veckor sedan som jag upptäckte att Hamingja hade ont i sin högra bakhov, men den här fredagen var MYCKET bättre!!! För när jag nu åter red ett pass på ridbanan kändes hon fantastiskt avslappnad och lösgjord - så hon har uppenbarligen inte minsta besvär av hoven längre!

I tisdags kändes hon visserligen helt ren i traven men jag upplevde ändå att hon var lite stum i munnen och ville bita tag i bettet på högersidan. Efteråt kom jag på att jag borde ha nyttjat knepet Atli lärde mig senast: att redan från marken få henne att slappna av och tugga på bettet genom att lyfta det lite uppåt och vibrera. För att sedan snabbt släppa och berömma så snart hon började tugga och därmed slappna av i munnen. 

Dumt nog har jag bara kommit ihåg att göra detta ett par gånger sedan ridkursen, så det tog en stund innan Hamingja förstod vad jag ville. Men tillslut fick jag önskvärd reaktion och när det upprepats några gånger och jag satt upp i sadeln hade jag samma trevliga känsla som på kursen: en häst så avslappnad och lösgjord som om hon redan var färdiguppvärmd!

Jag nyttjade också ett annat knep från senaste kursen: att sidföra i skritt med henne ställd ut mot staketet istället för att skritta på volt. Tillsammans med "bettknepet" gav detta ett mycket bra resultat och när jag sedan övergick till att värma upp i trav var det med en helt annan lösgjordhet än i tisdags och började snabbt frusta belåtet!

När jag sedan övergick till att träna tölt kändes hon fortsatt väldigt lösgjord och fin i båda varven! Här och där lyckades jag dessutom både slappna av i sitsen och hålla koll på höger bog och vänster bak - och då kändes takten ganska bra också! M a o var det en väldigt nöjd matte som lät Hamingja sträcka ut på längre tyglar i tölten! Nu ser jag ännu mer fram emot morgondagen då jag förhoppningsvis ska rida igen!

Inga kommentarer: