fredag 31 juli 2020
Friday fun!
torsdag 30 juli 2020
Wet look är senaste trenden!!!
onsdag 29 juli 2020
Håll i hatten (=hjälmen) matte!!!
måndag 27 juli 2020
Slut på Hamingjas sommarlov
Hamingja har haft sommarlov nästan två veckor, medan Johan och jag först varit i Umeå och träffat min familj - inkl nya systerdottern - och sedan tillbringat en helg på ön Malören lååångt ut i Kalix skärgård. (Fortfarande i Sverige, men faktiskt längre österut än t ex Vasa i Finland!) Jag var bara förbi stallet och tittade till Hamingja när vi "landade" hemma en dag mellan dessa båda "event". Så när jag idag dök upp i hagen igen tyckte Hamingja t o m att det var på sin plats att komma mig till mötes. (Bara det nu inte stiger matte åt huvudet så hon tror att sådant fjäsk ska bli en vana...!!!)
Dagens ridpass skulle oplanerat bli ovanligt långt, men det visste jag inte något om när vi red iväg längs bilvägen mot Bälingeträsket. Precis som under senaste Atlikursen satsade jag på uppvärmning i skritt och trav så att jag kunde börja be om samling direkt när det var dags för tölt. Det blåste REJÄLT idag så vi behövde inte besväras av så jättemycket insekter (främst bromsar) och trots vinden var Hamingja faktiskt ganska fokuserad.
I korsningen vid sjön fortsatte vi längs vägen mot Bälingeberget, fram till skoterklubben där jag satt av och sadlade om innan vi vände hemåt igen. Det var när vi sedan var tillbaka i korsningen vid sjön som vi blev engagerade i försöken att fånga/"valla hem" en förrymd hund. Vilket för oss innebar en ny sväng bort till skoterklubben innan hunden vände tillbaka åt rätt håll igen och vi kunde göra detsamma.
Slutet gott - allting gott - hunden kom hem som hon skulle! Och ett extra långt ridpass för mig och Hamingja, vilket kanske egentligen borde upprepas ofta för att hantera "semestermage" hos både häst och ryttare?!!
måndag 13 juli 2020
En balansgång på den smala, smala "linan" mellan travtakt och passtakt!
söndag 12 juli 2020
Fler aha-upplevelser och Hamingja-moments!!!
Lycka är en egen lyckohäst!!!
Dagens första lektion inledde jag på samma sätt som de senaste dagarna: flytta för skänkeln på volt i skritt följt att av trav på volt och längs spåret. Travade ganska mycket så att hon skulle bli ordentligt uppvärmd. För att hon skulle vara redo för samling direkt när vi övergick till töltarbetet (med förhoppning om att takten i tölten skulle vara bättre från start.)
Började sedan med övergångar halt, rygga, samlad skritt, tölt och jag tyckte det kändes ganska bra så det var skönt att få bekräftat av Atli att det nu också var bättre takt från start. Jag fick göra många sådana övergångar samtidigt som jag både försökte komma ihåg att slappna av i magmusklerna och vrida om skänklarna rätt.. det var mycket nu!!!! :-O Efter en av töltövergångarna "följde Atli med" och sa i princip direkt att jag skulle göra en förhållning, och sedan en till och en till och en till... "Nu kunde du bibehålla en bra tölt en längre stund!" Sa Atli och det blev en aha-upplevelse för mig om hur snabbt jag faktiskt måste börja agera och hur ofta jag sedan måste göra det för att bibehålla tölten! Jag märker att jag har ovanan att bli väldigt passiv just i tölten för att inte förstöra... trots att man då kan säga helt säkert att det inte kommer att bli bra... :-O
Atli sa att "ni svenskar brukar beskriva tölten som en gudarnas gåva - men det är verkligen inget som bara ramlar ner från himlen utan något man verkligen måste arbeta både för att uppnå och för att underhålla!!!"Han beskrev också tölten som en balansgång mellan travtakt och passtakt.
När vi avslutade lektionen pratade Atli lite just om hur viktigt det är att vara aktiv i tölten. Han påpekade också att Hamingja ibland slutade lyssna på mina förhållningar och att jag då måste bli ÄNNU tydligare så att hon verkligen lyssnar innan jag kan återgå till lättare hjälper. Själv hade jag också känt att det var effektivt att ställa utåt ibland i höger varv för att kontrollera högerbogen för så kom hon upp mer med bogarna. Atli sa också att jag i tölten hela tiden ska tänka att jag ska ta henne med mig bakåt med vikten för då blir takten bättre.
lördag 11 juli 2020
Magmusklernas betydelse!!!
För att försöka slappna av mer i magmusklerna varvade jag mellan att först spänna dem så mycket som möjligt för att sedan försöka slappna av så mycket som möjligt. Och redan i skritten märktes det tydlig skillnad på Hamingja: varje gång jag spände magmusklerna jättemycket kortade hon upp nacken och skrittade med korta, snabba steg. Och när jag slappnade av i magmusklerna lugnade hon ner sig igen, längde halsen och tog ut stegen på ett helt annat sätt...!
I tölten märkte jag också hur hela min sits påverkades av magmusklerna: när de slappnade av kom jag ner i sadeln på ett helt annat sätt och kunde bättre följa med i Hamingjas rörelser, men så snart jag började spänna mig igen åkte jag upp ur sadeln och började studsa ovanpå... Under lektionens gång började jag successivt märka i ett tidigare skede när jag närmade mig "studssitsen" och kunde då ibland slappna av och komma tillbaka ner i sadeln igen innan det hann bli riktigt illa.
Dessutom upptäckte jag att när jag blivit väldigt spänd var det många gånger lättare att hitta avslappningen om jag red in på en volt. Man skulle alltså kunna säga att ridning på volt kan verka lösgörande BÅDE för häst och ryttare! Jag red också många övergångar från halt, rygga, samlad skritt till tölt och framför allt i den sista av dessa fick jag en riktigt trevlig känsla! Efteråt sa även Atli att den övergången gav en riktigt, riktigt bra tölt och det var ju roligt med en bekräftelse på att jag känt rätt!
Under dagens andra lektion fick jag fortsätta att jobba på samma sätt. Atli betonade än en gång att ryttaren ska vara: "avslappnad men inte slapp, spänstig men inte spänd" vilket tydligen är ett citat han lånat av gurun (och numera faktiskt professorn) i dressyr Kyra Kyrklund!
Ungefär halvvägs genom lektion nr 2 gav Atli mig ytterligare något väldigt nyttigt att tänka på...! Jag fick göra halt och släppa fötterna ur stigbyglarna och han sa att jag skulle vrida om fötterna lite mer framåt så att tårna stod på "fem i ett". Då hamnade både överskänkel och underskänkel i rätt position för att jag skulle kunna inverka med dessa fristående från varandra. Han förklarade också att känslan i överskänklarna ska vara just "spänstig men inte spänd" så de håller lätt om hästen och är redo att inverka på hästen vid behov.
När jag fick försöka lägga till även detta i töltridningen blev det ju väldigt mycket att hålla reda på på en gång... men jag kände ändå hur jag mycket tydligare kunde använda underskänklarna för att lägga till mer energi och överskänklarna för att göra förhållningen som samlar upp energin så att kraften blir mer uppåt än bara framåt. SPÄNNANDE!!! Så nu är jag om möjligt ÄNNU mer "taggad" att träna vidare i morgon - det är så ROLIGT när man får lära sig rida!!!
fredag 10 juli 2020
Gäller det ridutrustning ska man fråga Carro!!!
Fast Hamingja skulle nog mycket hellre ha ett mirakelmedel som gjorde att hennes järnspett till matte kunde slappna av lite mer i kroppen när hon rider... "Musklerna ska vara spänstiga, inte spända!" Som Atli alltid säger till mig men tyvärr är det lååångt mellan teori och praktik i det fallet... Det är ju också mina spända muskler som orsakar min smärtproblematik... och efter alla dessa år är jag också så van vid spända muskler att jag inte känner det förrän han påpekar hur spänd jag är... och där har vi nog också nyckeln till våra taktproblem i tölten.. min spända kropp "rider fram" passtakt...
Så det var VÄLDIGT välbehövligt att vi nu TILLSLUT kunde få till en ridkurs efter vårens långa Corona-uppehåll! Sedan jag värmt upp fick jag börja med att göra halt ute på spåret och ge signalen för att Hamingja skulle sänka huvudet (en snabb kramning på resp tygel) och när hon då sänkte huvudet skulle jag forfarande bestämma hur mycket. Hon skulle stanna med lätt tygelkontakt i det läge där man ser musklerna på halsens ovansida svälla upp och då skulle jag ge snabb eftergift. "Missar man eftergiften där hamnar hästen bakom handen och det vill vi inte!" Men sedan skulle jag också fortsätta att kontrollera huvudets placering genom att "lämna henne i fred" så länge hon höll kvar önskad position men påminna igen med "sänka halsen-signalen" om hon ville höja huvudet igen.
Från detta läge skulle vi sedan rygga ett antal steg genom att hålla om med överskänklarna och lägga vikten bakåt, ge STOR eftergift på tyglarna och återgå till ett neutralt säte som belöning varje gång hon tog ett steg bakåt. Nästa steg var att skritta långsamt framåt, utan att hon kortade upp halsen och sedan "smyga" över i tölt därifrån, även nu med bibehållen längd på halsen. "Överskänklarna talar om att hästen ska backa, underskänklarna att hon ska gå fram!" sa Atli också.
Efter att ha gjort halt och börjat om ett antal gånger fick vi "rulla på" i tölt en längre stund där jag vid behov skulle "tänkte halt och rygga" för att bibehålla kontroll på tempot "Detta är de viktiga grunderna sa Atli: "I halten, ryggningen och den långsamma skritten har du alla nycklarna till att rida en bra tölt!!!"
Då och då påpekade Atli att jag måste försöka slappna av mer i kroppen och det var verkligen nödvändigt att bli påmind hela tiden för jag är som sagt så van vid mina spända muskler att jag ofta inte märker det själv... Men Hamingja verkade ändå uppleva en viss förbättring för hon började frusta belåtet i tölten efter en stund! Men det är då ingen tvekan om vad jag behöver jobba vidare med... "Avslappnad men inte slapp, spänstig men inte spänd!" som Atli sa....Den som råkar sitta inne med ett mirakelmedel för detta kan väl höra av sig snarast??!!
Under vår andra lektion på eftermiddagen fortsatte Atli att påminna mig om att jag ska slappna av och jag försökte bl a röra på axlarna för att försöka bli mer följsam. Tillslut bad Atli att få rida Hamingja en stund för att han med sin kropp skulle försöka hitta var mitt problem sitter. "Vi ska forska om detta tillsammans!" som han sa. Och efter att han ridit en stund och testat att spänna och slappna av i kroppen på olika sätt trodde han sig ha hittat grunden till mitt problem: att jag spänner magmusklerna väldigt mycket och därmed blir väldigt spänd i hela bålen.
I mina öron lät det direkt väldigt logiskt. Jag vet att jag har väldigt starka magmuskler, som gör att jag klarar av att ligga i "plankan" (då man ska hålla statisk spänning i bukmusklerna) nästan hur länge som helst. Jag har utgått ifrån att det beror på att jag använder dessa muskler mycket i ridningen men aldrig reflekterat över att jag kanske spänner dem FÖR mycket...
Och att plötsligt lyckas slappna av i spända muskler är ju inte gjort i en handvändning...men jag fick jobba på saken genom att tölta runt ridbanan medan jag omväxlande först spände magmusklerna jätte, jätte mycket och därefter försökte låta dem slappna av. Alltså på samma sätt som jag fått göra för att träna avslappning när jag varit hos olika sjukgymnaster under åren, med den skillnaden att jag nu satt på hästryggen. Och efter en stund kändes det som att jag i alla fall började "hitta igen" mina magmuskler lite bättre och viljemässigt faktiskt kunde påverka dem en aning i alla fall.
Det känns hoppfullt att ha hittat detta nya "spår" att följa mot en förhoppningsvis mer avslappnad och spänstig kropp när jag sitter i sadeln! Och detta är ju dessutom något jag kan träna på när som helst, inte alls bara när jag sitter i sadeln. Så nu vet ni vad jag ska ägna kvällen åt!
onsdag 8 juli 2020
Som en smörklick på en varm potatis...!
tisdag 7 juli 2020
Blod och svett, men inga tårar
måndag 6 juli 2020
Hamingja goes vintage!!!
söndag 5 juli 2020
Favoritbild i repris!
Efter två vilodagar för att ge mina ridsår i knävecken en chans att börja läka var det HÄRLIGT att vara tillbaka i sadeln igen idag! Och för säkerhets skull red jag med bara ridskorna, utan mina shortchaps, för att minska risken att det bildades skavande veck på ridbyxorna. (Jo, jag var REÄLT preparerad med Compeed skavsårsplåster över de gamla såren också!)
Det blev ett ridpass med töltfokus, längs bilvägen bort till "världens ände" och sedan nästan fram till skoterklubben innan jag satt av för att sadla om och sedan vända hemåt igen. Och idag gick det lite snabbare för oss att enas om ett långsamt tempo i tölten, så att jag kunde börja lägga in en smackning här och där för att få mer energi.
Under hemvägen satsade jag dessutom på "för långa" tyglar för att tvinga mig själv att korrigera sitsen när jag föll framåt - bitvis kändes det verkligen som att jag låg bak över rumpan på henne så kanske fanns det verkligen i alla fall korta sekvenser där jag faktiskt satt rak i ryggen?!!
När vi på hemvägen närmade oss "världens ände-korsningen" igen hörde jag ett kraftigt motorljud och hann precis sakta av till skritt innan en stor lastbil i hög fart kom skramlande ut ur kurvan mot oss. Jag satte upp handen som stopptecken och chauffören var bussig nog att sakta farten ordentligt så att vi fick mötas "under ordnade former" - och Hamingja skötte sig också exemplariskt!
Vi fortsatte hemåt och jag fick uppleva några sekvenser när det kändes som att hon kom upp lite mer med bogarna i tölten - en härlig känsla! Och när hon sedan fick sträcka ut i nedvarvningstölt bibehöll hon aktiva ryggmuskler så jag tror och hoppas att jag faktiskt lyckats aktivera hennes bakdel på ett bra sätt! Själv verkade jag dessutom ha klarat mig riktigt bra från att få nya skavsår - så förhoppningsvis kan det bli ridning även i morgon, måndag! Då är det ju formellt sett min första semesterdag och den vill jag förståss fira i sadeln på min FINA häst!!!