onsdag 2 oktober 2019

Fina fröken Fantastisk!!!

Oj, oj, oj, vad jag älskar min häst - som var alldeles EXTRA fantastisk att rida idag!!!

Med Atlikurs nu till helgen (fre-sö) skulle dagens träningspass bli sista förberedelsen innan dess och inför tre dagar på ridbanan valde jag att rida ut längs skogsvägarna bakom vägbommen. Den senaste tidens härliga väder hade ersatts av ISANDE vindar... Men "Svalt och skönt!!!" tyckte uppenbarligen Hamingja för hon var JÄTTEPIGG!!!

Efter vårt sedvanliga voltarbete utanför stallet red jag till vänster bakom bommen och rivstartade uppvärmningstölten med pisken mot höger bak - vilket resulterade i en energisk tölt med trevlig takt redan från start! Atli skulle verkligen ha varit nöjd om han sett oss då! Jag använde Atlis "ta med hästen åt sidan m h a vikten" för att lösgöra i tölten. När jag ungefär halvvägs till vändplanen började be henne länga halsen gjorde hon det med bibehållen takt i tölten - har jag hittat ett vinnande koncept för vår uppvärmning?!!

På vändplanen fortsatte arbetet i skritt på volt där jag nyttjade ännu ett supertips från Atli: att börja med att "ta tag i" vänsterbogen på volten i höger varv. Jobbade med detta till dess hon kändes riktigt mjuk och smidig när hon korsade över med höger bak för att sedan göra samma sak i vänster varv. I samband med varvbytet gjorde jag också något som visade sig riktigt smart: att flytta pisken till vänster hand. Där var pisken också kvar när jag övergick till samlad skritt och övergång till samlad tölt - och det var en så tydlig AHA-upplevelse när jag kände skillnaden i samlingen!!!

Jag har ju behövt rida med pisken i höger hand i väldigt stor utsträckning eftersom den framkallat så väldigt häftiga reaktioner från henne där. Men nu när jag fick något att jämföra med blev det så tydligt hur hon då skickat bakdelen ut åt vänster för att komma undan ansträngningen lite... När jag nu lyckades rama in henne bättre blev bärigheten i tölten oerhört mycket bättre!!!

Och med bakdelen "på plats" kändes det så oerhört enkelt för henne att samla sig - smidig som en katt!!! Hon började också "grymta" på det sätt hon gör när hon verkligen måste ta i och bära upp sig, men strax efteråt övergick hon till att frusta så belåtet, om och om igen! Min underbara häst som är så fantastiskt arbetsvillig!!! Man KAN ju inte annat än bli störtkär av att få uppleva detta!!! Under hela vägen tillbaka till vägbommen kunde jag också bibehålla den höga graden av samling utan att en enda gång behöva sakta av och börja om från samlad skritt. Och förutom drivningen med sätet behövde jag bara krama lätt i högertygeln då och då för att hon skulle fortsätta att kännas "kattlik"!

Vände sedan tillbaka för att rida upp till vändplanen igen - med en härligt elastisk trav som även den gjorde matte lyrisk! När vi för andra gången vände hemåt igen lyckades vi dessutom hitta tillbaka till samma trevliga känsla i tölten, så när jag sedan lät henne börja sträcka ut för att varva ner var jag bara SÅ nöjd! En skrittsväng in längs den andra skogsvägen fick avsluta detta ridpass som bara gjort mig ÄNNU mer peppad inför kommande helgens ridkurs! Efter stretchingen fick Hamingja också stå extra länge med Back on Track (nättäcke och hasskydd) medan jag mockade hagar m m - allt för att "preppa" inför helgen!

Inga kommentarer: