söndag 6 oktober 2019

Hur man gör en kvinna lycklig:

Gör ett underverk med hennes häst!!! Jag har haft mycket ont i helgen och då blir jag också väldigt spänd i musklerna, vilket förstås har negativ inverkan på Hamingja... Så inför dagens lektioner hade jag "preppat" extra med spa-bad både i går kväll och i morse. (På morgonen låg jag så länge i det drygt 40-gradiga vattnet att jag fick blodtrycksfall och var nära att svimma när jag klev upp...men varm - och lite mindre spänd - var jag!)

Atli sa igår att han ville rida Hamingja lite idag och att vi skulle testa med viktboots på. Jag började värma upp henne i tölt "kors och tvärs" innan Atli tog över i sadeln. Det var verkligen fascinerande att se hur till synes enkelt han fick henne lösgjord och ren i takten - och han red inte ens på volt utan bara längs spåret! Det var övningen öppna som "gjorde jobbet" (den han här om dagen kallade "moder till alla övningar" och som han också brukar beskriva "att rida som på volt fast rakt fram.")

När det var dags för mig att ta över i sadeln igen instruerade han mig om att jag vid öppna i vänster varv måste vara extra vaksam på den yttre bogen, men att det samtidigt är jätteviktigt att jag inte "fastnar" i högertygeln. "Du måste vara JÄTTESNABB att ge eftergift för att hon ska slappna av!"
Jag fick rida några steg öppna i skritt, när längden på halsen var bra "åka med" över till tölt för att sedan snabbt fånga upp energin m h a sätet. Samtidigt som jag försökte sitta på rumpan, utan (onödiga) spänningar i kroppen och hålla om med skänklarna... Jag lyckades väl inte ens med hälften... men ändå: VILKEN KÄNSLA!!! Här snackade vi verkligen "njutridning"!!! (Jag blir ju nästan tårögd när jag skriver detta!!!)

Igår kändes det SÅ avlägset att få uppleva detta när jag var så spänd i kroppen och därmed även hindrade Hamingja att slappna av... Men så sätter sig Atli upp i sadeln och "trollar lite" och vips får jag ändå uppleva lite av den fantastiska kapacitet min häst egentligen har!!! Jag fick också "njuttölta" i båda varven med några steg öppna då och då för att bibehålla lösgjordhet och samling.

Och han fick - förstås - påminna mig extra om att vara snabb i eftergiften och inte "fastna" i högertygeln i vänster varv. Samt att krama snabbt höger-vänster då och då för att hålla henne avslappnad så hon inte kortade upp nacken för mycket. "Det här - och bootsen - gjorde susen! Hon var riktigt flashig bitvis!!!" Sa Atli efteråt och matte var så stolt över sin fina häst att hon höll på att spricka!

När det var dags för helgens sista lektion dök Johan upp och fotade - alltid roligt med bilder!!! Jag fick värma upp med tölt "kors och tvärs" inkl många volt tillbaka, vilket Atli noterat fungerar väldigt lösgörande på Hamingja.  Sedan var det dags för halt - rygga - samlad skritt - samlad tölt. "Det är dessa övergångar som har allra bästa effekten på henne för takten, så rid MÅNGA sådana!" sa han. Men även när jag lyckas undvika att göra henne ARG i samlade skritten har hon en tendens att bli för hög i formen. Så Atli tyckte inte att jag skulle be om samlad skritt fler steg än vad som behövdes för att få bra längd på halsen innan jag blev neutral och "åkte med" över i tölt.

Men sedan skulle jag snabbt bli aktiv igen och göra förhållningar med sätet "tänk halt och rygga" för att samla upp energin och bibehålla samlingen i ett riktigt lågt tempo. Och rida öppna (med mjuk och rörlig högerhand) för att bibehålla bärigheten. "Nu är hon KLOCKREN i takten!" utropade Atli - och matte fick åter "njutrida"!!! Sedan var det ju "bara" allt det där andra också: sitta på rumpan, försöka att inte spänna mig, hålla om med skänklarna...och krama höger-vänster när hon behövde påminnas om formen... "Sänka halsen, sänka halsen... sitt, sitt, SITT!!!" ropade Atli med jämna mellanrum. Och jag fick även nu rida många volt tillbaka för lösgjordhet och bärighet. Riktigt samma känsla som på förmiddagen hittade jag inte - men det var ju väntat för då hade ju faktiskt Hamingja precis haft en "nära Atli-upplevelse".

När det var dags att låta henne sträcka ut och varva ner på volt fick jag åter ett tydligt bevis på att hon verkligen arbetat med bakdel och rygg, för dessa muskler fortsatte att vara aktiva även när hon sträckte ner mulen mot marken. Och efter en stund valde hon faktiskt själv att gå över i trav, utan att jag först saktat av till skritt. Detta gjorde Atli extra nöjd eftersom Hamingja nästan alltid bara fortsätter tölta t o m på hellånga tyglar. Han har ju tidigare under helgen tipsat om att "den rena tölttakten ligger mellan grisepass och trav" varför jag kan ha nytta av att träna in övergångar direkt från tölt till trav för att sedan kunna få henne att "tänka trav" om hon är passtaktig. Ytterligare något att träna på alltså - ROLIGT!!! Och ganska ofattbart att det bara är en månad till nästa träningstillfälle - tänk att vi får träna för en mästare TRE gånger på lika många månader!!! Är lite osäker på om kursen i november är den sjätte eller sjunde i år... men LUXURY hur som helst!!!

Inga kommentarer: