lördag 5 oktober 2019

Atlikurs - dag 2


Hamingja är (nästan) redo för ridkurs!

Nu är jag full av inspiration efter ÄNNU en lärorik kursdag! Under båda mina lektioner fick jag inleda med att rida (med mina mått mätt) VÄLDIGT aktivt under uppvärmningstölten; med böjda spår "kors och tvärs", ta med henne åt sidan med kroppsvikten, öka och minska tempot o s v, krama höger-vänster på tyglarna för att bibehålla avslappningen i nacken samt själv försöka slappna av så att Hamingja skulle kunna göra detsamma. Det sistnämnda var/är förståss allra svårast... Tänk om man bara kunde installera en uppdaterad version av sig själv utan en massa gamla olater...!!!

Efter detta fick jag göra halt, rygga, rida samlad skritt ("inte så mycket samling - vi vill inte att hon ska bli arg!!!" förmanade Atli), "släppa" fram henne i tölt m h a höfterna för att sedan snabbt fånga upp energin genom förhållningar med sätet. "Tänk halt och rygga!!!" Samt krama höger-vänster vid behov för att hålla henne avslappnad i nacken. Försöka sitta med framåtvinklat bäcken utan att spänna mina knän eller armar och axlar...! Det är ju TUR att det är hästen som gör allt jobbet så man som ryttare bara behöver åka med... eller...?!! ;-)

Atli konstaterade att det som idag fungerade bäst för att förbättra takten i tölten hos Hamingja var att vända runt med ytterhjälperna (under uppvärmningen) resp göra halt, rygga och göra igångsättning från samlad skritt (under töltträningen). Och han föreslog att vi ska testa med boots på henne i morgon för att se om det kan ge "det lilla extra" som fattas för att han ska vara nöjd med takten.

Före lektionerna preppade jag Hamingja med ryggvärmaren från Back on Track och efteråt - med stretching följt av nättäcket och hasskydden från BoT - som vanligt. Och när jag skrivit klart detta ska jag "preppa" mig själv inför morgondagen i SPA-badets 40-gradiga vatten! Perfekt avslutning på en riktigt rolig dag!!!

Inga kommentarer: