torsdag 28 februari 2019

Vänsterskänkel mot högertygel

En trött Hamingja "hänger upp sig" på boxväggen!

När vi kommer tillbaka till stallet efter ett träningspass brukar Hamingja alltid ställa sig så här - som om hon vill ta stöd av boxväggen för att inte behöva hålla upp sitt huvud själv...! Och efter dagens intensiva ridpass på en dryg timme var det nästan så att jag ville göra henne sällskap - men för min del blev det sedvanlig tepaus med BamBam som återhämtning istället.

Idag inledde vi på ridbanan där vi jobbade med att korsa bakbenen på volt resp "åttor" i skritt innan vi fortsatte träningen längs bilvägen. Med den ishalka vi har nu sedan det frusit på igen efter flera dagars töväder och t o m endel regn kändes det inte som en bra idé att rida snabbare än skritt på ridbanan... Men längs vägen var det inget problem för Hamingjas broddar att få fäste så där blev det massor av tölt och även lite trav.

I tölten fokuserade jag på att rida öppna med böjning i vänstersidan, d v s vänsterskänkel mot högertygel från uppvärmningen med låååång hals och sedan med successivt ökad grad av samling. Analysen efter gårdagen var nämligen att det var alldeles för mycket skjutkraft istället för bärkraft och mycket i handen istället för mycket bakben... Alltså behövde jag få henne att kliva in bättre under sig med f f a vänster bak för att hon skulle lätta i handen och då är det ju f f a innerskänkel mot yttertygel som gäller!

Det krävdes flera långa sekvenser uppvärmningstölt innan vi tillslut fick vänster bak - och därmed också höger bog - på plats. Det hela komplicerades dessutom av att det till att börja med innebar STOR chock för lilla fröken att matte hade en pisk som faktiskt kunde nudda bakdelen ibland... och efter varje sådan chock fick vi börja om från början... Men tillslut hittade vi alltså en inramning som gav trevlig längd på halsen och där det räckte med att lägga in ett par steg öppna då och då för att behålla denna känsla.

Då var det dags att höja graden av samling i tölten och därmed också börja om med vänsteröppna till dess att vi "hittade" lösgjordhet och bärighet även här. Och då var i alla fall inte påminnelserna om pisken riktigt lika chockartade för Hamingja så det gick ju ändå åt rätt håll! I korsningen vid sjön blev det en paus med mer voltarbete i skritt innan vi fortsatte töltträningen efter vägen längs med sjön. 

Innan skoterklubben satt jag av och sadlade om innan det var dags att vända hemåt igen. Och med gårdagens "speed-Hamingja" i åtanke återgick jag till min tidigare vana att skritta första delen av hemvägen för att inte trigga hennes flyktreflexer i onödan. 

När jag sedan började rida övergångar från samlad skritt till dito tölt började jag successivt hitta tillbaka till en riktigt trevlig känsla när hon trampade under sig bak och började komma upp med bogarna istället för att hänga i handen. Även nu var det vänsterskänkel mot högertygel som gällde och när jag dessutom lyckades kombinera det med lyft blick och att "tänka rygga" med sätet kunde vi uppnå och bibehålla en riktigt härlig känsla i tölten! 

Sedan min duktiga häst fått sträcka ut med långa tyglar och "frusta av sig" i tölten avslutade vi med en trav där det - som vanligt - var REJÄLT drag under galoscherna! Matte hade som vanligt fullt sjå att hänga med/hänga kvar - så trots isande vind i ansiktet var det inga problem att hålla värmen om man säger så...! 

När vi kom tillbaka till gården hade det börjat skymma, vilket ställde till det lite för Hamingja... Asta, en av hundarna, satt så majestätiskt och vaktade infarten till gården och i skymningsljuset avtecknade hon sig tydligen som ett svart monster mot snödrivan bakom... Det blev därmed tvärstopp och hela hästen vibrerade, beredd på att vända och fly. Tänk att man inte ens går säker hemma på gården...!!!  Men efter en stund tappade Asta intresset för oss, vände sig om och gick iväg - och när Hamingja kände igen hennes rörelsemönster vågade hon sig tillslut in på gården i alla fall. Men så är hon ju också en GRYMT modig häst!!! 

Efter ridpasset fick Hamingja stå med Back on Track en halvtimma för att optimera återhämtningen i musklerna. Och nu ska hon dessutom få några vilodagar medan jag ägnar mig åt annat. Och lite vila  känns bra efter dagens träningspass när hon förhoppningsvis fått jobba ordentligt med musklerna i bakdelen!

Inga kommentarer: