fredag 15 februari 2019

Ökat tempo tölt - med STOR förbättringspotential...!!!

Vårkänslor med takdropp och Hamingja får - bokstavligen - "äta ute"!

Idag hade nog hästarna önskat att de kunde "ta av sig jackan" för +4 grader är VARMT för den som verkar tycka att det är svalt och skönt med runt -20...! På så vis var det förstås lite dålig timing av mig att satsa på ett ridpass i kategorin "kort men intensivt"...men jag hade helt enkelt inte så mycket tid till mitt förfogande. Därför red jag upp bakom vägbommen och längs den vänstra vägen som numera är välplogad inför skogsavverkningen - det hade bara hunnit komma 2-3 cm snö sedan den plogades senast. 

Min plan att träna galoppintervaller funkade väl sådär... Hamingja gjorde fina galoppfattningar och inledde med trevlig bärighet i galoppen. Fast alla grenar och allt skräp som blåst ur träden under stormen föregående dygn gjorde att det fanns liiiite för mycket spännande att hålla koll på och då blev ju nacken hög, halsen kort och galoppen spänd...så jag fick f f a fokusera på att hon skulle hålla galoppen och inte gå över i pass... 

Framme vid vändplanen kunde jag dock glädja mig åt ett jättebra underlag, så jag passade på att jobba på volt inte bara i skritt utan även i tölt resp trav! Och då fick jag en riktig aha-upplevelse: med höger hand mot manken (alltså höger hand i båda varven) hölls högerbogen på plats vilket gav trevliga gångarter och riktigt fin längd på halsen! Sedan passade jag på att "påminna om pisken" både i skritt och tölt - och som vanligt var det VÄLDIGT tydligt att det fortfarande behövs...! 

När det var dags att vända hemåt igen hade jag först tänkt låta henne galoppera mer och det kändes tydligt att Hamingja också var inställd på det. Men sedan tänkte jag att vi borde försöka oss på att tölta i ett högre tempo när vi nu hade "draghjälp" av att det var hemväg. Jag har ju gjort några sådana försök den senaste tiden, men då som en avslutning av uppvärmningen och därmed bort från stallet. Då har vi inte varit i närheten av rätt tempo, men jag har tänkt att det i alla fall varit liiiite snabbare än vi rider i vanliga fall och ändå ett tillfälle för mig att börja "hitta" den ridning som krävs för att lösgöra i det högre tempot utan att samtidigt råka bromsa henne. 

I o m att vi precis vänt hemåt var det inte särskilt svårt att övertyga Hamingja om att det var dags att "trycka på gasen"! Först var hon dock inställd på galopp och därför var det inte så konstigt att hon ganska snart började rolla ganska mycket. Men när jag lyckades "sitta emot" rörelsen verkade jag ha lyckats "trycka in töltknappen" ordentligt för det var enda tillfället då hon var nära att gå över i galopp. När jag dessutom kom ihåg att låta högerhanden "ta med" högerbogen tillbaka åt vänster när den ville skjuta iväg så gick det faktiskt över förväntan att hålla henne mellan hand och skänkel. 

Flera gånger hamnade jag - förståss - med vikten framåt men lyckades faktiskt få bättre ordning på sitsen igen UTAN att behöva sakta av och börja om. Så lite bildbar är jag ändå... men man kan ju konstatera att när det gäller ökad tölt så finns det STOR förbättringspotential...!!! 

Tillbaka vid stallet var Hamingja rejält svettig i värmen, så jag tänkte låta henne sin lilla portion kraftfoder med mineraler och vitaminer ute där det i alla fall fläktade lite, lite... Men då var hon - förståss - tvungen att hålla koll på vad hästarna i hagarna höll på med och allt möjligt annat som rörde sig runt omkring... När hon sedan lämnade mathinken helt och började snusa runt på marken var det dags för matte att sätta ner foten: vi gick in i stallet igen och jag sa "Du får INTE gå ut igen förrän du ätit upp ditt kraftfoder!!!" Och då blev ju den stackars hästen tvungen att göra just det..!

Inga kommentarer: