lördag 21 april 2018

"Längtan till att springa"

En solig dag (inte idag) när Hamingja njuter i hagen!

Jag hörde nyligen sägas att den mest tillförlitliga väderprognosen är att säga att det blir samma väder i morgon som det varit idag. Och den senaste tiden har det verkligen stämt ovanligt bra - samma soliga väder varje dag ända från skärtorsdag och till igår! Men när jag vaknade vid 06.30 i morse så regnade det - och medan jag körde till stallet för att morgonfodra hann regnet övergå i snö. Riktigt stora "lappvantar" snöade det! 

I Kiruna lärde jag mig begreppet "nysnön äter upp gamm´snön" så dagens snöväder kändes inte som något större nederlag för våren. Men grusvägen till Mariebäck har varit onödigt spännande att köra på den senaste tiden när leran bitvis känns som om den vore bottenlös - även med fyrhjulsdrift... så för den skull hoppas jag verkligen att det inte blir så mycket mer nederbörd innan vägen hunnit torka upp ordentligt!

När både hästarna och jag ätit frukost var det dags för ett träningspass för mig och Hamingja - och jag valde ridbanan istället för bilvägen för att få lite bättre underlag. Vi inledde med riktigt SVÅRA saker som "försöka överleva även om matte byter spöhand" vilket som tur var följdes av betydligt enklare saker; som att skritta på volt och korsa över med inner bak, göra samma sak i tölt och sedan ett par travövergångar i vardera varvet. Efter detta var t o m Hamingja ganska säker på att hon trots allt skulle överleva dagens träning!

Mitt huvudfokus för dagen - förutom att försöka hitta töltsitsen - var att ha en rörlig högerhand så att Hamingja inte skulle få något att "hänga i" på högersidan. Och så länge jag kunde hålla detta fokus tycker jag det gick riktigt bra! Hamingja fick först rulla på ganska fritt i ett högre tempo i tölten - för att underhålla "längtan till att springa" som Atli beskrev saken. För att sedan rida i ett lite lägre tempo med mer samling och längre hals. Och när matte behöll en mjuk, rörlig högerhand var det ju så mycket lättare för Hamingja att slappna av i högervarvet också!

Efter lite nedvarvning i tölt på volt red vi även några travövergångar i båda varven - i höger varv gick det klockrent men i vänster varv krävdes några försök. Men när vi väl enats om trav var hon JÄTTEFIN även i vänster varv! 

Igår meddelades det att Midurs tävling nästa helg ställs in eftersom banan i Boden inte hunnit torka upp tillräckligt... Det är förståss tråkigt, men jag har hört att även flera tävlingar söderut har fått ställas in av denna anledning och här har vi ju haft ett historiskt snörekord...! Förhoppningsvis blir det en tävling i Boden i höst istället. För några dagar sedan - när jag fortfarande räknade med att tävlingen skulle bli av - tänkte jag att den gärna hade fått ligga några veckor senare så att vi hade hunnit träna lite mer... Men så insåg jag att nog aldrig inför NÅGON tävling tyckt att jag hunnit träna tillräckligt... Det har ALLTID känts som att tävlingen kommit lite för tidigt - så det lär väl vara samma sak om det blir tävling i höst istället!

1 kommentar:

Sofia sa...

Ja det har varit ett fantastiskt väder här uppe nu i vår. Tur det med tanke på hur tråkigt väder större delen av förra året var. Speciellt våren, maj +2 grader kommer jag ihåg.
Jag är ju själv i grunden dressyrryttare, så lite nyfiken på när du rider tölt på bana - vilka övningar kan du göra då? Kan man liksom rida dressyr övningar i tölt? :-)

Lever mitt hästliv genom bloggar i dagsläget då jag inte rider längre. Men suget finns och det är så kul att dela andras ridglädje. Finns för mig ingen större lycka än en dag i stallet.
Red islandshäst för något år sedan då min kollega hade sin häst i förra kommunchefen i Kalixs stall. Fick rida min kollegas häst och även provrida kommunchefens tävlingshäst! Vilken häftig grej. Varit på island och ridit också. Fantastiska hästar.
Hälsning
Sofia