fredag 6 april 2018

"Ha alltid en plan för din ridning..."

"...men var också alltid beredd att ändra den!"

Detta är ett av alla värdefulla Atli-citat jag har samlat på mig under åren - och jag tror att jag första gången hörde honom säga just detta redan under min allra första Atli-kurs (med Reykur) år 2000 när vi precis flyttat hit till Luleå från Kiruna. Jag har också alltid en plan för mina ridpass, så även idag, men nu fick jag tillfälle att påminna mig om den andra delen av citatet. 

Planen för dagen var att träna galoppfattningar på ridbanan och Hamingja "preparerades" därför med viktboots fram. Vi inledde med vår sedvanliga uppvärmning i skritt på volt och flytta ut bakdelen och hon kändes avslappnad och fokuserad. Och när vi övergick till att göra samma sak i tölt slappnade hon av och frustade så belåtet att jag ganska snart övergick till att rida uppvärmningstölten längs spåret istället. 

Innan det var dags för galoppträningen skulle jag "bara" rida lite trav också i båda varven. Vi började i höger varv och Hamingja bjöd på en klockren travövergång och böjde sig jättefint runt innerskänkeln på volten i trav! Men när vi saktat av till skritt igen och jag bytt varv för att göra en ny travövergång i vänster varv var Hamingja inte längre överens med mig... "Nu ska här töltas!!!" tyckte hon... 

Istället för att "riva av" traven lite snabbt fick jag alltså fokusera på att rida travövergångar. När vi efter ett antal misslyckade försök hittade traven kändes hon verkligen jättefin och böjde sig så mjukt runt innerskänkeln som hon även gjort i höger varv! Efter två fina övergångar till trav tänkte jag: "Vi gör en travövergång till innan det är dags för galopp." Men då tyckte visst lilla fröken att det redan var färdigtravat för nu töltade hon igen... Det krävdes några försök till innan hon åter var på travhumör. Då vi tillslut åter gjort två fina övergångar tänkte jag än en gång "Bara en till innan vi börjar träna galopp!" Men då töltade Hamingja... så det var ju bara att fortsätta att jobba på travövergångarna...!

Tillslut blev vi i alla fall eniga i frågan och när hon väl travade så kändes hon verkligen riktigt lösgjord och fin på volten! Och TILLSLUT kunde vi få ägna oss lite åt galoppen också! Underlaget var lite "spännande" med blöt "styltsnö" och hon hade halkat till med något bakben ibland så jag tänkte inte göra några försök att galoppera på volt utan hålla oss ute på spåret och bara galoppera en kortare sträcka efter varje galoppfattning. Vi började i vänster varv och först överraskade Hamingja med att faktiskt ta fel galopp... Men sedan gjorde vi tre bra fattningar på rad innan vi bytte varv.

I höger varv har hon ju varit mer "ringrostig" eftersom vi i så stor utsträckning tränat vänster galopp som hon brukat ha svårare för. Men nu blev det riktigt bra galoppfattningar varje gång! Efter den första fattningen var hon lite "springig" i galoppen men i de efterföljande bjöd hon på en riktigt lugn och avslappnad galopp i trevlig balans! 

Detta dessutom TROTS att det flera gången rasade snö från taket till Josefshallen, vilket varje gång fick henne att göra skrämda hopp framåt... Men ändå hittade hon alltså snabbt tillbaka till en lugn och avslappnad galopp igen - vilket förståss gjorde matte jättenöjd!!! När vi sedan dessutom briljerat med ytterligare en fin travövergång i vänster varv avrundade vi för dagen. 

Inga kommentarer: