onsdag 25 april 2018

Galoppträningen som blev travdito

Halva hästen "försvann" när jag skrapade vinterpäls idag...!!!

Hamingja har haft några vilodagar men idag var det dags för ett träningspass igen! Med ridbanan helt snöfri och nästan helt torr kändes det som en god idé att nyttja den - särskilt som bilvägen fortfarande är väldigt blöt och lerig. Och jag bestämde mig för att satsa på galoppträning när nu risken för att halka i kurvorna var borta!

Men först värmde vi upp förstås, "enligt konstens (=Atlis) alla regler", med skritt resp tölt på volt och sedan flera riktigt bra travövergångar! Galoppen började vi sedan i vänster varv och med galoppfattningar från stillastående som vi brukar. Vi har ju tränat mycket på dessa galoppfattningar även när vi ridit ut och det är ett jättebra styrketräning för hästen! Men det räcker ju inte med att Hamingja har styrkan, matte måste ju kunna RIDA galopp också...! 

När jag tränade galopp på banan senast var det ju fortfarande snö och is som underlag och jag märkte hur spänd jag blir när jag tror att hon ska halka i hörnen... Och vad händer med hästen när matte blir spänd? Jo, Hamingja spänner sig förstås också, blir hög i formen och "tappar ryggen"... Men idag var alltså underlaget helt halkfritt så jag behövde inte oroa mig för den saken i alla fall! 

Dock återstår fortfarande en hel del innan man kan påstå att jag RIDER i galoppen... än så länge kan det väl beskrivas som att jag bara åker. Jag är för rädd för att störa henne för att våga göra det som krävs för att galoppen ska bli riktigt bra, d v s att inte falla framåt utan sitta på rumpan, driva fram emot bettet och böja henne runt innerskänkeln i kurvorna och på volten. Men jag börjar i alla fall - i teorin - förstå vad det är som fattas och det är ju första steget så nu är det "bara" att fortsätta träna!

Vi började som sagt att göra galoppfattningarna i vänster varv, vilket tidigare var det svårare varvet för henne men som vi tränat så mycket på att vi istället "tappat" lite av fattningarna i höger varv. När jag för en tid sedan insåg detta bestämde jag mig för att i fortsättningen vara väldigt noga med att alltid träna båda varven lika mycket. Och kanske hade detta redan haft viss effekt för när vi idag bytte till höger varv blev faktiskt alla galoppfattningarna klockrena!  

Efter detta skulle jag "bara" låta Hamingja trava lite på volt innan vi avrundade för dagen. Under uppvärmningen hade alla travövergångar funkat perfekt och det började bra även nu - i höger varv. Men i vänster varv, som av någon anledning alltid är svårare, tyckte hon att det var mycket bättre med tölt... För att inte belöna hennes "travvägran" med att ge långa tyglar i tölten (det är ju det bästa hon vet!) övergick jag till att rida samlad tölt med mycket drivning så att hon verkligen fick ta i ordentligt.  

Sedan gjorde jag ett nytt försök att "erbjuda trav" men lilla fröken höll fast vid sin tölt... Men efter ytterligare en "omgång" samlad tölt höll hon tillslut med om att trav faktiskt är helt OK - ÄVEN i vänster varv! Efter detta fick hon en skrittpaus som belöning innan jag åter gav travsignal - och den här gången var vi överens direkt! Då travade vi bara några varv på volten innan hon åter fick sakta av till skritt som belöning. Som avskrittning passade jag sedan på att rida bort till hästtransportparkeringen vid kyrkan för att kolla snöläget.

Så här såg det ut runt min hästtransport för bara en vecka sedan... :-O

...och så här såg det ut idag - så det har ju verkligen hänt en hel del även om det fortfarande är en hel del snö kvar!

Inga kommentarer: