fredag 24 mars 2017

Ökad tölt - eller i alla fall bra nära!!!

MÅSTE jag vara ett flockdjur bara för att jag är häst?!? undrar Hamingja när hon tittar fram från sitt favoritställe bakom ladan. Där står hon väldigt ofta, ibland med sällskap men ofta helt ensam utan att ens ha de andra hästarna inom synhåll. Hon har nog råkat hoppa över avsnittet i "hästboken" där det står att hästar är flockdjur...! 

Vi hade fantastiskt vackert vårvinterväder idag! Och inte blev det ju sämre av att jag fick rida min FINA häst!!! Det är så oerhört roligt att vi efter ett drygt års kämpande med rehab m m nu ÄNTLIGEN har hittat en bra känsla i tölten! Idag provade jag även att rida vad som i alla fall var i närheten av ökat tempo tölt och trots att ett högt tempo så obarmhärtigt brukar avslöja minsta problem så fortsatte hon att kännas lika mjuk och lösgjord! 

Och samtidigt kändes det att det finns mycket mer att hämta när det gäller tempot - om jag låter henne starta "stora turbon" bör det kunna gå undan ännu mer. Men eftersom vi så nyss hittat den här känslan i tölten vill jag inte heller ha för bråttom och riskera att pressa henne för mycket så att tölten blir sämre igen. Man ska ju alltid sluta när man är på topp - vilket vi lyckades med idag! Efter en lite längre sekvens (i alla fall nästan) ökad tölt gjorde jag en nedtagning till arbetstempo - för att vi skulle ha bakdelen med oss ända ner i skritten. 

Sedan fick duktiga hästen skritta en låååång stund på hellånga tyglar och verkligen hämta andan innan vi "joggade av oss" med långsam tölt och fortsatt hellånga tyglar. Det frustades friskt - både av häst och lyrisk matte!!!

Inga kommentarer: