fredag 3 mars 2017

RIDA, RIDA, RIDA!!!

Ännu en dag med HÄRLIGT vårvinterväder!!!

Jag hade verkligen sett fram emot att få rida Hamingja igen idag och solen som fick den fluffiga nysnön på marken och i träden att gnistra samt bara 3 minusgrader på termometern gjorde ju inte saken sämre! Fast Hamingja tyckte det var i varmaste laget... när vi kom ut ur stallet och jag stannade till för att fota bilden ovan började hon nästan genast bukandas som om hon sprungit...! 

"Dagens outfit" innehöll denna nyhet: ett lätt skyddsboots på höger bak. Efter massör-Tomas inrådan testade Sylvia detta igår och kunde konstatera att det kändes som att Hamingja arbetade jämnare - så det verkar stämma att hon faktiskt är svagare i höger bak trots att det inte är vänster bog hon helst skjuter ut utan höger...! Hamingja har uppenbarligen inte läst "hästinstruktionsboken!" 

Jag hade egentligen tänkt rida på ridbanan idag, men den var oplogad efter senaste snöfallet och det kändes inte som optimalt, särskilt inte i kombination med ett skyddsboots... Istället red jag längs bilvägen bort till "världens ände".  Efter tips från Sylvia jobbade jag mycket med skänkelvikningar fram och tillbaka över vägen, där jag i båda riktningarna höll henne ganska rak i halsen. I skritten är det lättast att få henne att acceptera en kontakt på vänstertygeln och m h a snabba, ledande tygeltag på högertygeln kunde jag ändå hålla henne formad i högersidan. 

När det var dags för tölt blev det förstås svårare och jag hade verkligen velat ha ett ridbanestaket som stöd för att kunna böja vänster och få henne att återta kontakten på vänstertygeln...! Men jag försökte i alla fall låta högertygeln vara lös mellan de ledande tygeltagen och erbjuda ett stöd på vänstertygeln samtidigt som jag m h a sitsen drev henne fram emot handen. 

Jag har verkligen försökt fokusera mycket på min egen sits under vintern, så att jag inte hela tiden hamnar i lätt framvikt. Och bitvis lyckas jag faktiskt "sitta på rumpan" - i alla fall när jag inte har allt för mycket annat som jag också måste tänka på. Och när Hamingja gör sina små "kast" när hon tycker det blir lite för jobbigt är det VÄLDIGT stor skillnad på om jag redan innan sitter i framvikt eller om jag har en mer korrekt sits. 

Är jag redan i framvikt har jag inte en chans att "sitta emot" utan Hamingja belönas genom att det lilla tryck jag ändå lyckats sätta på hennes bakben släpper direkt... Men om jag faktiskt sitter på rumpan när kastet kommer så har jag en chans att kunna "sitta emot" och behålla min inverkan med sitsen - med resultatet att hon istället accepterar arbetet, slappnar av och arbetar med bakbenen!

Efter dagens ridtur var jag verkligen peppad och ville inget hellre än att få RIDA MER!!! Och det kommer jag att få - redan i morgon dessutom! Sylvia och jag har nämligen enats om att jag rider Hamingja nu fram till Atlikursen nästa helg, så får vi se sedan hur vi går vidare. Även om jag flera gånger ridit Atlikurs på en häst jag aldrig suttit på innan, så är det ju en annan sak när man ska rida sin egen häst! Då vill jag ju att vi ska ha hunnit "rida ihop oss" igen innan kursen så att jag inte känner mig allt för ringrostig. 

Och i morgon får jag förhoppningsvis rida på banan igen, med hjälp av staketet när jag ska uppmuntra kontakten på vänstertygeln. Om nu Janne hunnit ploga redan på förmiddagen. Annars får jag satsa på en repris av dagens träningspass och satsa på ridbanan på söndag. RIDA, RIDA, RIDA!!!

Inga kommentarer: