fredag 10 mars 2017

Atlikurs!

Idag fick jag minsann trava "så att jag teg"...!!! (Bilden är dock från sista Atlikursen i höstas.) Det är dags för Atlikurs igen i helgen och inte bara solen inledde STRÅLANDE! P g a mina bihålebesvär har Hamingja fått vila sig i form hela veckan. Vilket därmed också innebar att jag bara haft en enda vecka på mig att "förstöra" det Sylvia åstadkommit under sin träning av Hamingja. Detta blev jag VERKLIGEN varse när Atli bad mig börja värma upp i trav...!!!

Jag hade faktiskt börjat inbilla mig att jag fått bättre balans i traven under vintern... men uppenbarligen var det istället så att jag fått Hamingja att börja "slötrava"... Och efter en månad med Sylvia var hon nu tillbaka i sin TURBOTRAV där hon tog i så våldsamt från bakbenen så att jag nästan flög av framåt...! :-O När jag kämpade för att hålla mig kvar i sadeln flåsade jag snart så att jag inte hade kunnat prata - så det var tur att Atli inte ställde några frågor till mig då!

Förutom detta fick jag också jobba på volt och använda innerskänkel och yttertygel för att uppnå både längd på överlinjen och samling. När jag red i vänster varv och bad henne gå undan för innerskänkeln ville hon gärna skjuta ut högerbogen så jag fick använda mothållande tygeltag för att kontrollera bogarna samtidigt. Först en väldigt tydlig förhållning med händerna högre upp, snabb eftergift när hon svarade och en målsättning att successivt sänka händerna ner mot manken när hon lyssnade bättre.

"Du kan aldrig få henne att korsa bak om du inte kontrollerar ytterbogen!" påpekade Atli. När vi jobbat med detta i skritt i båda varven fick jag återgå till vänster varv och använda samma hjälper till att förbereda och göra övergång till tölt. Efter en kort sekvens tölt skulle jag sakta av till skritt och direkt be henne korsa bak igen. Jag fick göra flera sådana övergångar och sedan med bibehållen drivning framåt räta ut henne på högertygeln helt kort för att sedan åter ställa inåt. "JÄTTEFIN TÖLT!!!" konstaterade Atli och det kändes verkligen riktigt, riktigt bra!

Vi fick göra samma sak även i höger varv och även där kunde vi avsluta med en helt lösgjord tölt som var riktigt, riktigt bra! Och sedan var det dags för trav igen - men den här gången var jag i alla fall beredd...! Jag fick dessutom hålla mig på volten hela tiden för att på så sätt få henne att ta ner tempot något. Men någon "Anna-trav" kom vi förstås aldrig i närheten av, så för att hon verkligen skulle varva ner fick jag övergå till skritt på volten och uppmana henne att sträcka ner halsen. Och det tog bara en kort stund innan hon gick med mulen i backen och frustade och frustade och frustade!

"JÄTTEFIN TÖLT!" sa Atli igen när jag hoppat av. "I morgon vill jag provrida henne lite!" sa han innan jag lämnade ridbanan på skakiga ben - med svetten rinnande i pannan och ett leende från öra till öra! I morgon kommer förhoppningsvis Johan och fotar också (han har ju "råkat" köpa ett nytt objektiv som behöver testas) så att jag får lite aktuella bilder! Nu hoppas vi att det FANTASTISKA vädret håller i sig också!!!

Inga kommentarer: