lördag 18 mars 2017

Favorit i repris gav HÄRLIGA Hamingja-moments!!!

Finhästen!!!

I morse hade jag morgonfodring i stallet och åt sedan min egen frukost sittande ute i solen vid stallväggen, med Bambam kurrande vid min sida - härligt!!! Sedan var det dags att rida - och varför ändra ett vinnande koncept?! tänkte jag och "körde" en repris av gårdagens träningspass. (Även repris med ett lätt skyddsboots på höger bak.)

M a o handlade det VÄLDIGT mycket om att "hämta upp bakbenen" - i början av hemvägen så ofta som ungefär var tionde meter. Tack vare att jag jobbar så mycket med detta även i skritt fungerar det allt bättre också i tölt. Och under hemvägen resulterade det tillslut i ett par riktigt härliga Halleluja-/Hamingja-moments när hon verkligen kom upp med bogarna och dansade fram i tölten!!!

Det är verkligen en mäktig känsla när man har hästen med sig istället för mot sig! Atli påpekade flera gånger att en förutsättning för att hästen verkligen ska kunna komma upp med bogarna är att man kan göra övergången till tölt på helt lösa tyglar. Måste man hålla hästen i munnen i samband med övergången så kommer den att "gå på framdelen" i tölten. Men under sista delen av hemvägen, både igår och idag, hade jag uppenbarligen lyckats "hämta bakbenen" så pass att hon verkligen fått bar upp sig bakifrån. Då hade jag absolut ingenting i handen - och mycket riktigt var det som om hon "växte uppåt" framför sadeln och verkligen dansade fram! 

Parallellt med att "hämta bakbenen" försöker jag också jobba med min egen sits och verkligen vinkla bäckenet framåt när jag rider tölt. Läste ett tips att man kan hosta och sedan "hålla kvar utandningen" med magmusklerna - för att inte svanka eller falla framåt. Och de härliga "Hamingja-moments" under hemvägen sammaföll också mycket riktigt med att jag just då faktiskt också lyckades ovanligt bra med sitsen. "Plötsligt händer det!!!" 

Inga kommentarer: