söndag 22 januari 2017

Stallsöndag

Hamingja satsade på lackträns både igår och idag - det är ju ändå helg!

Hade det inte varit för att jag skulle lunchfodra hästarna skulle jag aldrig ha åkt till stallet idag - tyckte mig vara alldeles för trött för det... Men när jag ändå var där kunde jag - som vanligt - inte låta bli att även rida en sväng på Hamingja... Världens bästa PT är helt outstanding när det gäller att motivera mig till träning! Och på lång sikt är ju lågbelastande träning så regelbundet som möjligt det allra bästa för min kropp, även om det på kort sikt kan innebära både mer smärta och ännu mer trötthet.

Det snöar lätt idag och snöfall är verkligen en oerhört effektiv ljuddämpare! Vilken ENORM kontrast mot gårdagen då dånet från skotormotorer (varav MINST en helt verkade sakna ljuddämpare) totalt dominerade... idag verkade alla skotrar hålla sig hemma och i o m snöfallet hördes i princip inga ljud alls vilket var oerhört vilsamt!!!

Bestämde mig alltså för att rida en sväng på Hamingja och inledde som vanligt med små volter samt flytta ut bakdelen på volt utanför stallet. Det blev sedan MÅNGA sekvenser med sidförande i både skritt och tölt under ridturen. Att det är mycket välgörande för Hamingja att stretcha musklerna i sin bakdel visade sig än en gång väldigt tydligt med att hon var helt ren i takten redan från första stegen i uppvärmningstölt. Och det dröjde inte länge förrän hon började frusta av avslappning!

När jag övergick till tölt med tygelkontakt red jag sidförande i sicksack fram och tillbaka över vägen för att sedan ge STORA eftergifter som belöning. Enligt "regelboken" ska man hålla hästen ställd från rörelseriktningen när man sidför, men för att kunna hålla högerbogen på plats (så att vänster bak verkligen måste korsa över trots att hon tycker det är lite jobbigt) lät jag henne vara ställd åt höger även när jag flyttade undan för vänster skänkel. 

Under hemvägen blev det flera korta intervaller i samlad tölt, vilka jag förberedde för genom att vända runt henne m h a ytterhjälperna på en liten volt åt vänster. Det är verkligen tydligt hur detta innebär att jag hamnar i en bra töltsits med fokus på drivning m h a sätet (och ett vinklat bäcken) och därmed gör att jag får Hamingja mellan hand och skänkel på ett sätt som jag inte klarar när jag rider rakt fram...!


Inte bara lack på tränset - utan även på schabraket! "Ska ´re va´så ska ´re va´!!!" Men ni ser ju hur fult hon blivit skavd i pälsen på bogen av gummibanden som ska hålla ryggvärmaren på plats... Är därför VÄLDIGT nöjd med att jag fått tag på regntäcket med inbyggd ryggvärmare så att hon kan slippa skavet i fortsättningen!

Nu är det ju inte många dagar kvar till att Sylvia ska träna Hamingja åt mig en period. Jag får se hur det blir med ridning för mig fram till dess... dagsformen får avgöra. För Hamingjas del skadar det ju inte med några vilodagar innan dess, men för min egen skull är det bra med lite ridning. BÅDE för att det är min bästa sjukgymnastik och för att det är bra för mig att fortsätta "nöta in" den där töltsitsen som jag börjat få till när jag vänder m h a ytterhjälperna. Och jag lär dessutom hinna få ridabstinens så det räcker på 14 dagar...!!!

Inga kommentarer: