söndag 15 januari 2017

Från rejäl uppförsbacke till både utförslut och medvind!

Hamingja i sitt "Det regnar eller snöar-träns" (i biothane).

Vi hade vår försenade jobbjulfest i fredags kväll och även fast jag aldrig dricker alkohol och är en av de första att gå hem får sådana aktiviteter effekt på hur jag mår dagarna efteråt... Värken och mina sömnstörningar gör att jag i princip aldrig känner mig pigg och utvilad och att avsluta jobbveckan med att vara vaken till 24-tiden sätter sina spår, hur roligt det än är att umgås med kollegorna. Den här gången kände jag mig faktiskt ännu tröttare idag än vad jag gjorde igår så jag trodde inte att jag skulle orka rida...

Men efter att ha "hållit låg profil" en stor del av dagen började jag känna mig lite piggare under eftermiddagen och insåg till min stora glädje att jag faktiskt skulle orka åka till Hamingja! Och väl där blev det ett riktigt bra träningspass på ridbanan - vilket jag verkligen hade sett fram emot!

Underlaget visade sig också vara precis så bra som jag hoppats! Under uppvärmningen med tölt på böjda spår i "kringelikrokar" över ridbanan halkade Hamingja inte en enda gång trots att jag vågade mig på allt mindre volter och snävare svängar. Och efter ett antal ridpass längs vägen och i skogen kändes det jättebra att kunna nyttja möjligheten till voltarbete maximalt!

Efter en lång och krokig uppvärmning var det sedan dags för samling vid hand i vänster varv. Började som vanligt med att be henne rygga några steg innan vi övergick till samlad skritt och hon var verkligen riktigt, riktigt duktig!!! Trampade under sig ordentligt och kom upp med bogarna utan att jag fick minsta lilla i handen och jag behövde bara ställa om utåt något ögonblick ibland för att högerbogen skulle hålla sig på plats. 

De senaste gångerna vi tränat samling vid hand har hon blivit lite spänd när vi övergått till höger varv - vilket jag tror till stor del beror på att jag inte lyckas hålla högerbogen på plats. Så istället för att trampa under sig ordentligt med vänster bak skjuter hon ut högerbogen mot mig och den "tappade bakdelen" visar sig i att hon lägger sig på i handen, blir kort i nacken och spänd... 

Under Atlikurserna har jag faktiskt främst fått arbeta henne för hand i vänster varv, fast Atli brukar påpeka att precis som med allt annat man gör med hästarna så bör man träna i båda varven. (Vilket förresten beror på att hästarna, till skillnad från oss människor, inte har någon förbindelse mellan höger och vänster hjärnhalva. Den förbindelsen gör att om vi gjort en sak "i ena varvet" så kan vi själva räkna ut hur det fungerar åt andra hållet. Men den förmågan har alltså inte hästarna.) 

Men nu hade jag bestämt i förväg att jag skulle nöja mig med att träna detta i vänster varv, för att inte bygga in spänningar i henne i onödan. Efter tre sekvenser samlad skritt blev det alltså inget varvbyte utan jag sadlade om och satt upp igen istället. I början kändes ändå min superambitösa häst aningen stressad, men m h a ridning på böjda spår slappnade hon snart av, trots bibehållen samling i tölten! 

En jättenöjd matte lät då duktiga hästen varva ner i tölt på långa tyglar. Tänk att det som länge såg ut som en trist "jag orkar inte rida-dag" i slutänden kunde bli så här bra!!! Förutom kicken att jag ö h t orkade rida fick jag kicken av att uppleva samlad tölt utan spänningar. Samt kicken av att veta att både motionen som ridningen ger och utevistelsen är bra för sömnen. Det blev en hel del "kickar" m a o!

Och inte ens min "ligga lågt och vila-förmiddag" innebar enbart slöseri med tid. En stor del av gårdagskvällen hade jag ägnat åt att googla på Back on Track-täcken och till min glädje upptäckt att de har ett regntäcke. (Tidigare hade jag bara sett vadderade stalltäcken och fleecetäcken - men inget som man kan ha på hästen i hagen.) Beställde dock inget täcke igår utan tänkte att jag skulle sova på saken först. 

Detta visade sig vara ett MYCKET klokt beslut - för under förmiddagen idag fick jag ett erbjudande om 25 % rabatt på valfri vara hos ett av de företag jag hittat som säljer BoT:s regntäcke! Gratis frakt var det dessutom - så jag sparade ca 600 kr på att inte beställa igår! Sedan en vecka tillbaka har jag inte längre velat använda ryggvärmaren på Hamingja, p g a att gummibanden som håller den på plats skavt bort så mycket päls utan hon har fått klara sig med bara hasskydden. Men nu kommer ju förhoppningsvis täcket inom kort så att hon åter kan få behandling även av musklerna uppe i korset!

Sammanfattningsvis kan man väl säga om den här dagen att efter en start i uppförsbacke så kom en rejäl vändning med både utförslut och medvind!

Inga kommentarer: