onsdag 18 januari 2017

Vändning med ytterhjälperna är det som hjälper bäst!!!

Hamingja poserar med sitt nya Back on Track-täcke (det första av dem...!)

I lördags kväll var jag på väg att beställa ett regntäcke från Back on Track, att använda på Hamingja när hon går i hagen istället för ryggvärmaren som skaver så på pälsen. För BoT har haft så bra inverkan på hennes tidigare onda muskler i bakdelen att jag nu inte vågar vara helt utan! Men som tur var bestämde jag mig tillslut för att sova på saken, innan jag skickade in min beställning... och dagen efter hade jag fått ett erbjudande om 25 % rabatt! BINGO!!! 

Tänk om det varit tvärt om istället - att jag beställt mitt dyraste hästtäcke någonsin och dagen efter fått ett erbjudande om 25 % rabatt... Men min otroliga tur slutade faktiskt inte där utan, utan senare denna "turdag" såg jag dessutom en annons på Fb om ett nättäcke från BoT (täcken på bilden ovan) vilket enligt uppgift skulle vara i mycket bra skick. Jag lämnade ett bud som accepterades av säljaren, idag kom det och var i precis lika jättefint skick som säljaren lovat!

Storleken var dessutom helt perfekt på Hamingja, som fick inviga det medan hon stod i boxen och åt efter dagens träningspass! Nu väntar vi bara på att regntäcket ska levereras så att hon åter kan få BoT-effekten när hon går i hagen. (I väntan på det har hon bara hasskydden på i hagen - de har varit "skavfria" sedan jag sydde fast lite fleecetyg på insidans överkant på dem och jag håller tummarna att det fortsätter så!)

Men jag får ju inte missa att skriva om dagens riktigt trevliga träningspass med Hamingja! Efter två pass på ridbanan efter varandra tyckte jag det nu var dags att rida ut igen, även om jag då inte skulle ha möjlighet att rida på volt i tölten. Och om senaste ridpasset var det bästa på ridbanan på minst en månad så var dagens ridpass det bästa längs vägen på minst lika länge! Jag Inledde som vanligt utanför stallet med riktigt små volter i skritt i båda varven, för att sedan flytta ut bakdelen så att hon korsade med inner bak. Det blev även lite sidförande på vägen ut från gården för extra stretching av musklerna i bakdelen. 

Nere på bilvägen tog vi till vänster mot Avan och fortsatte uppvärmningen i tölt med lååååång hals. Det blev en vänstergalopp uppför den första lilla backen - en galopp som inleddes i riktigt trevlig form och med höjd i sprången men sedan blev hon lite spänd och hög i formen... Efter detta fortsatte vi att lösgöra i ett lite högre tempo i tölten. 

Jag har ju insett att jag verkligen behöver använda volter och böjda spår - f f a att vända in m h a ytterhjälperna - för att klara av att engagera hästens bakdel på ett bra sätt. Nu när jag red längs bilvägen kunde jag dock inte rida volter i tölt. Men jag kunde göra det näst bästa: vända för ytterhjälperna på volter i skritt!  Det är ett knep Sylvia lärde mig redan på Lára tiden: att vända runt i skritt på en liten volt m h a ytterhjälperna till dess hästen kommer helt mellan hand och skänkel - först då rider man fram i tölt. 

För mig är det särskilt "magiskt" att vända med ytterhjälperna eftersom jag insett att det är det tillfälle under ridningen då jag lykas använda min kropp på det mest optimala sättet. Vilket dels får mycket positiv effekt på hästen - den kommer mellan hand och skänkel. Men också innebär att jag startar den efterföljande tölten med en kropp som är i bästa "tölt-position". Från denna position har jag inte alls lika lätt att hamna i framvikt, spänna mina knän, skjuta fram skänklarna eller några av alla de andra olaterna som jag tyvärr brukar ägna mig åt när jag ska rida tölt... Det är verkligen en win-win alltså!!!

Alltså satte jag igång med att vända in Hamingja på en liten volt i skritt till dess jag hade henne samlad och mellan hand och skänkel. Sedan smög vi iväg längs vägen i tölt medan jag underhöll samlingen med mitt vinklade bäcken och vid de tillfällen då hon ville bli hög i formen ökade drivningen samt lekte lite med fingrarna på högerhanden till dess hon åter var samlad och lösgjord. 

Efter en skrittpaus vände jag åter in henne på en volt följt av en ny sekvens samlad tölt o s v. När vi efter några ytterligare sådana intervaller vände hemåt och avverkat en lite längre skrittpaus fortsatte vi med volterna och nya töltintervaller. I o m att vi nu var på hemväg blev det förståss extra "tryck" i lilla fröken! Först gjorde hon ett försök att få mig ur balans för att kunna dra upp tempot och springa ifrån arbetet. Men tack vare att jag fortfarande hade en kropp som "tänkte" vändning med ytterhjälperna satt jag så stadigt i min position att hon gav upp detta försök och istället samlade sig ännu mer än tidigare!

Det var så HÄRLIGT att kunna rida sådan samlad tölt trots att vi var ute längs vägen och inte på ridbanan!!! Jag fick riktigt tvinga mig själv att sakta av med jämna mellanrum för att hon inte skulle få för mycket mjölksyra i musklerna - jag vill ju absolut inte att hon åter ska börja tycka att det är obehagligt med samling i tölt...! Och när jag som avslutning gav henne hellånga tyglar i tölten sträckte hon genast ut sig och frustade om och om och om igen!

I morgon blir det vilodag, men på fredag hoppas jag få uppleva ett lika trevligt träningspass som idag! Då har förhoppningsvis regntäcket kommit också så att vi får prova om det passar lika bra som nättäcket gör!  Och med dessa två täcken känns det som att vi kommer att vara oerhört väl rustade i o m att hon kan få "behandling" både i stallet och när hon går i hagen!

Nästa gång det är dags för en BoT-investering blir det nog till matte istället. Jag har bl a ett par tröjor därifrån att sova i, eftersom jag oftast får mest ont under nätterna. Och dessutom ett par tunna fingervantar som jag också brukar sova i när smärtan i händerna är som värst. Man kan ha vantarna inuti andra handskar eller vantar, men eftersom de ligger vid sängen kommer jag sällan ihåg att ta dem på när jag ska gå ut. Dessutom har jag deras ridhandskar som dock är för tunna för att ha nu men suveräna under vår, sommar och höst. 

Nej, jag är inte sponsrad av Back on Track - tyvärr...! Jag har bara haft så oerhört bra effekt av deras produkter, både på mig själv och på Hamingja att jag mer än gärna vill dela med mig av dessa erfarenheter! 

Inga kommentarer: