torsdag 5 januari 2017

Vinterns köldrekord


Fina Feykir och jag - en annan mkt kall dag...!

Jag har tagit ledigt från jobbet idag - så HÄRLIGT med FYRA dagars sammanhängande ledighet, det känns som att jag fått (ett lite försenat) jullov!!! Min plan var förstås att rida - som vanligt - och jag hade skickat meddelande till Sylvia att jag kunde lunchfodra hästarna eftersom jag tänkte vara i stallet mitt på dagen medan det var ljust. Innan dess skulle jag hämta hästtransporten, som varit på service, och köra tillbaka den till Mariebäck. 

Det hela kändes som en mycket bra plan i går kväll, då väderprognosen visserligen talade om kyla, men fortfarande hanterbara -23 grader. I morse visade dock termometern här hemma i Kyrkbyn på -27...och gårdagskvällens plan kändes plötsligt inte alls så klockren... Så när Sylvia sedan skickade ett meddelande att det var -29 grader i Mariebäck och att hon kunde fodra så att jag inte behövde åka ut kände jag mig ganska lättad! 

Ringde dessutom Larssons Släp, som rep:at hästtransporten, och fick OK på att låta den stå kvar hos dem till på måndag. De har VERKLIGEN erbjudit SUPERSERVICE! Förutom att rep:a bromsarna - som jag fick ombesiktning på - erbjöd de sig dessutom att ta släpet till bilprovningen för  ombesiktning! Oerhört smidigt att bara behöva lämna in det på ett ställe och när jag sedan hämtar ut det veta att allt redan är klart och godkänt! Särskilt som jag har svårt att ha det parkerat hemma nu under vintern, vilket antagligen hade behövts eftersom jag knappast skulle ha så tur att jag kunde få ombesiktningstid samma dag som jag skulle hämta ut släpet.


Det har smällt rätt ordentligt i timmerstommen på vårt gamla hus idag - men min egen kropp, som också brukar "smälla" av kylan, har faktiskt skött sig riktigt bra! Det här är också första gången vi har riktigt kallt denna vinter. Tidigare har det varit några enstaka dygn här och där med -20 så det har faktiskt varit en helt perfekt vinter för oss att "trimma in" nya hönshuset! Första gången vi hade -15 frös vattnet hos hönorna... :-O Men kylan höll bara i sig ett knappt dygn och vi ändrade om lite kring vattnet för att det förhoppningsvis skulle fungera bättre. 

Bild från vår "Chick-cam" - dock inte från idag.

När det någon vecka senare gick ner mot samma temperatur blev det dock åter problem med vattnet...  Då beställde jag ett element till hönshuset. Ett sådant var inte helt lätt att få tag i, det måste uppfylla allra högsta säkerhetsklassning vad gäller brand, eftersom höns är EXTREMT dammalstrande. Dessutom visade det sig vara flera veckors leveranstid... men tack vare att vi åter hade milt väder i flera veckor hann det både anlända och monteras innan nästa köldknäpp. Och det senaste dygnet har vår "anläggning" verkligen utsatts för ett "stresstest" i o m att vi haft -26 grader. Redan här om dagen såg jag till att luckan ut inte skulle öppnas (den öppnas annars automatiskt på morgonen och stänger på sen eftermiddag). 

Med dessa åtgärder höll sig temperaturen vid vattnet i hönshuset på 0 grader idag. Och sedan vi dessutom satt isolering mot själva luckan (som i sig är en helt oisolerad skiva och dessutom i metall) så har temperaturen stigit till 1 grad. Ovanpå varmkomposten som står där inne är det fem grader varmare och det är nog ungefär samma temperatur uppe vid den övre sittpinnen, där de sitter och vilar och sover. 

Upptäckte precis att temperaturen ute faktiskt sjunkit ytterligare, till -28... Men enligt prognosen så ska den börja stiga igen ganska snart efter midnatt och redan vid lunchtid i morgon vara uppe på beskedliga -10! För att sedan fortsätta att stiga till -4 vid midnatt natten till lördag. Otroligt att temperaturerna kan svänga så snabbt! Det lär alltså fortsätta att smälla en hel del i timret även kommande dygn - och kanske också i kroppen... Men då går det ju åt rätt håll i alla fall!

Inga kommentarer: